Visszatérő vendégek lehetnek a Békemenet lengyel résztvevői

Vágólapra másolva!
A március 15-i Békemenet lengyel résztvevőit feltehetően inspirálta, hogy Orbán Viktor nagy tisztelője, Jaroslaw Kaczynski az elvesztett választások után arról beszélt: Varsóból is Budapest lesz egyszer. Így azután a lengyel-magyar barátság és a magyar kormány iránti szolidaritás jegyében több mint ezren érkeznek Budapestre március 15-én.
Vágólapra másolva!

Donald Tusk lengyel miniszterelnök megrögzött ellenfeleinek és Jaroslaw Kaczynski elkötelezett híveinek lapja, a Gazeta Polska szervezi a lengyel békemenetelők magyarországi útját március 15-én. A hetilap akciójában nagy valószínűséggel szerepet játszik az is, hogy Kaczynski Orbán Viktor nagy csodálója, a legutóbbi, elvesztett választásokon pedig épp Magyarország példájával buzdította híveit. Miután pártja, a Jog és Igazságosság alulmaradt legnagyobb ellenfelével, a Polgári Platformmal szemben a lengyel választásokon, Kaczynski arról beszélt, hogy egyszer "Varsóból is Budapest lesz". A Gazeta Polska és Kaczynski pártja között ugyanakkor nincs hivatalos kötelék.

A lengyel támogatók Facebook-oldalát cikkünk megjelenésekor kicsivel több, mint ötszázan követik. A magyarok melletti kiállást itt azzal indokolják, hogy az úgynevezett "haladó világ" kritizálja, fenyegeti, sőt leköpi őket, csupán azért, mert isten szerepel az alkotmányukban, és mert volt bennük elég erő ahhoz, hogy szembeszálljanak az oligarchákkal és a banki diktátumokkal. Azt is írják, hogy a magyaroknak volt bátorsága az országot végleg megszabadítani a kommunizmustól. "Magyar testvéreink! Az Isten veletek van - a lengyelek veletek vannak!" - áll a Facebook-oldal bemutatkozásának végén. Majd külön bejegyzésben idézik az alaptörvény preambulumát lengyel fordításban, hogy bemutassák, mi váltott ki szerintük dühöt a magyarok ellenségeiből.

A mostani lengyel részvétel előzménye a tavalyi úgynevezett lengyel-magyar barátságvonat, amelynek Poznan volt a célállomása - mondta az [origo]-nak Csizmadia László, a Békemenet szervezője, a Civil Összefogás Fórum szóvivője. Akkor Schmitt Pál is Varsóba látogatott a 2006 óta megrendezett lengyel-magyar barátság napja alkalmából. Idén várhatóan a lengyel államfő viszonozza a látogatást - mondta Csizmadia László.

Azzal az ötlettel, hogy a március 15-i Békemeneten vegyenek részt lengyelek is, a Gazeta Polska kereste meg a szervezőket. Az ügy érdekében csaknem háromszáz klubjuk mintegy ezer tagját mozgósították. Jelezték azt is, hogy a klubok együttműködnének a december 9-én megalakult, mintegy hatszáz szervezetet átfogó Kárpát-medencei civil hálózattal, a Civil Együttműködési Tanácskozással. A két szervezet a jövőben közösen kívánja működtetni a Patrióta Európa Mozgalmat, amely "az egyenrangú nemzetek Európai Uniójának" a civil építésében vállalna szerepet. Az együttműködésen túl a lengyel résztvevők célja, hogy szolidaritást vállaljanak a magyar kormánnyal és néppel - mondta Csizmadia László, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a március 15-ei rendezvény mindenekelőtt ünnepi megmozdulás lesz.

Az utazás és a szállás költségeit a lengyel szervezők állják. Fogadásukat a Civil Összefogás Fórum és a Civil Együttműködési Tanácskozás szervezi és segíti: az ő tagjaik vezetik majd végig a lengyeleket az ünnepségeken. Az utazás szervezői külön honlapot indítottak a résztvevőknek, amelyen egyebek közt a budapesti rendezvények részletes programját is bemutatják. A Nemzeti Múzeumnál a lengyelek nevében a lap főszerkesztője szólal majd fel, és lengyel művészek is fellépnek.

Szerettük volna megkérdezni a lengyel szervezőket is az elképzeléseikről és a terveikről, de csak a felvonulás napján, március 15-én akarnak nyilatkozni. A sajtótájékoztatón várhatóan bejelentik a Gazeta Polska és a Magyar Hírlap közötti együttműködést is.

A Békemenet lengyel résztvevői mellett az ellenzék is kap támogatást külföldről: ismert francia értelmiségiek szólítottak fel részvételre a március 15-i Milla-tüntetésen a Libération című francia baloldali lapban. Budapestre jön Daniel Cohn-Bendit zöldpárti európai parlamenti képviselő is, aki korábban többször is riasztónak nevezte a magyarországi eseményeket, és keményen támadta Orbán Viktort a miniszterelnök európai parlamenti meghallgatásain.