Hajszálon függ az LMP ügynökügyes vitanapja

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, év végi hajrá a törvényhozásban, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője (j4) beszélget képviselőcsoportjának tagjaival
Vágólapra másolva!
Egyelőre összesen 35 képviselő aláírását tudta összegyűjteni az LMP, amelynek 78 politikus támogatására lenne szüksége ahhoz, hogy megrendezhessék az ügynökkérdésről szóló parlamenti vitanapot. A Fidesz még csak ígérte a támogatást, de a frakcióvezető nem akarta aláírni az ívet, az MSZP-frakció pedig még gondolkodik rajta. Egy fideszes képviselő már a nevét adta a kezdeményezéshez.
Vágólapra másolva!

Eddig 20 jobbikos, 11 LMP-s, 3 független és 1 fideszes képviselő aláírása, azaz összesen 35 támogató aláírás gyűlt össze az LMP parlamenti vitanapról szóló kezdeményezéséhez. A párt politikai vitanapot kezdeményezett kedden az állambiztonsági múlt feltárása érdekében, vagyis az ügynökkérdésről. A vitanap megtartásáról akkor szavaz az országgyűlés, ha a képviselők legalább egyötöde írásban indítványozza azt, vagyis az LMP-nek legalább 78 aláírást kell összegyűjteni.

Ez nem biztos, hogy könnyű lesz, miután kedden - mint az Index megírta - a kezdeményezést előzőleg a támogatásáról biztosító Fidesz frakcióvezetője, Lázár János irodájából elküldték az aláírásért érkező LMP-s alkalmazottat. A frakció utóbb ezt közleményében azzal magyarázta, hogy Lázár azért nem írta alá a beadványt, mert "az LMP szándékosan kényszerhelyzetet teremtett azzal, hogy nem egyeztetett a vita részleteiről, noha a kormánypárti frakcióvezető számos egyéb, megvitatásra váró témát javasolt volna". A közlemény szerint ezzel együtt a Fidesz "kötelességének tartja az állambiztonsági múlt feltárásának ügyét", ezért megszavazza az LMP kezdeményezését.

Az LMP egyelőre egy fideszes aláírást kapott Turi-Kovács Bélától, és Linder Bálint sajtófőnök az [origo]-nak azt mondta, több fideszes jelezte még aláírási szándékát. Az LMP néhány vidéken tartózkodó képviselőjének az aláírása még hiányzik, az összesen 48 fős MSZP-frakció pedig délutánra ígérte, hogy eldönti, támogatja-e a kezdeményezést. A Demokratikus Koalíció (DK) tíz politikusa még nem írt alá, de az [origo]-val azt közölték: támogatják az ötletet, és alá is írják, de eddig nem kereste meg őket ezzel a kéréssel az LMP.

Az LMP bizakodik, hogy összegyűlik a 78 támogató aláírás - mondta kérdésünkre Linder. Ha azonban végül az MSZP és a Fidesz képviselői közül senki nem adja a nevét a kezdeményezéshez, akkor a DK-s, LMP-s és jobbikos képviselők teljes támogatása sem lesz elég.

A vitanap ötletének előzménye, hogy az LMP törvényjavaslatot nyújtott be az ügynökakták nyilvánosságáról, a Fidesz-frakció azonban nem szavazta meg azt. A parlament múlt hétfői ülésén egy jobbikos képviselő erről meg is kérdezte Orbán Viktor kormányfőt: "A gyávaság fedőneve Fidesz?" - kérdezte. Orbán kurtán annyit válaszolt, hogy egyelőre "nem tudunk előállni a kérdés általános rendezésével", a Fidesz-frakció még vitázik a témáról. "Az LMP javaslatát ugyan nem támogattuk, de a sajátunkat majd fogjuk" - tette hozzá.

Schiffer András LMP-s képviselő ezután kedden jelentette be, hogy vitanapot kezdeményeznek. Ezen foglalkoznának azokkal "a rendszerváltás időszakában kialakult morális tehertételekkel, igazságtalanságokkal, amelyeket húsz éve cipel magával a magyar demokrácia". Az állambiztonsági múlt feltárása ügyében 20 éve "legendagyártás" zajlik, hol katonai titkokra, hol személyiségi jogokra, hol megsemmisített aktákra és betett papírokra hivatkoznak, ennek a "játéknak" azonban véget kell vetni - mondta.

A politikus szerint a vitanapon megbeszélhetnék, hogy hol lehet helye a magánszférának, a személyiségi jogok védelmének az aktanyilvánosság szabályozásában, és hol van az a terület, ahol azt kell mondani, hogy aki az államhatalomnak szolgálatot vállalt, az nem bújhat személyiségi jogok mögé. Fontos, hogy kiderüljön, kik azok, akik a kommunista állambiztonság résztvevőiként behálózták a rendszerváltó pártokat, kik azok a volt állambiztonsági tisztek, akik részt vettek a gazdasági átalakulásban, a kulturális-média elitben és nagy megbecsülésnek örvendtek a rendszerváltás utáni években - sorolta.