Nem lehet minden vécépapír mellé rendőrt állítani

betörő, tolvaj, lopás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Mindössze három tekercs vécépapírt lopott egy tolvaj a büki élményfürdőből, de a fürdő biztonsági embere kihívta a rendőrséget. Egy vattai férfi egy csomag kávé és néhány szerszám eltűnése miatt fordult a rendőrséghez - a tapasztalat az, hogy az embereket a legkisebb sérelmek is eléggé irritálják ahhoz, hogy a hatósághoz forduljanak. De ha a nyugdíjas néni megeszik az áruházban egy sajtos pogácsát, azért a biztonsági őrből is előjön az ember.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a büki rendőrök azt a három guriga vécépapírt, amit két soproni tolvaj lopott el vasárnap a Büki Gyógy- és Élménycentrumból - jelentette közleményben a Vas megyei rendőrség. Az RTL Klub híradójának információi szerint egy házaspár volt a tolvaj, akik törzsvendégként rendszeresen több ezer forintot fizettek a belépőjegyért, és dézsmálták a vécépapírt. A fürdő rendészeti vezetője nem mulasztotta el bejelenteni a lopást a hatóságnál. Nem világos, hogy mekkora kár érte volna az intézményt, ha a vécépapír netán nem kerül elő, de mivel az [origo]-nak a fürdő igazgatója nem akart nyilatkozni, azt sem tudtuk megkérdezni, hogy miért érezték szükségét annak, hogy a rendőrséghez forduljanak.

"Minden ügy fontos!" - ezzel a címmel számolt be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egy szerdai esetről, amelyet egy vattai férfi bejelentése indított el. Dobi Tamás szóvivő közleménye szerint a férfitől egy biciklit, egy baltát, metszőollót és egy csomag kávét lopott el valaki, akit utóbb elfogtak a rendőrök.

A rendőri intézkedésekről szóló hírekben válogatni lehet a hasonló, kisebb értékű lopások között. Keresett már rendőrkutya köddé vált füstölt csülköt, 2010-ben pedig bejárta a sajtót a hír, hogy egy húszéves fiút őrizetbe vettek egy sárospataki bolthoz kihívott rendőrök, mert négy darab Túró Rudit próbált meg ellopni. Szintén 2010-ben egy 62 éves szendrői asszonyt azért vettek őrizetbe, mert a boltban a cekkerébe rejtett egy csomag kávét és sertéscombot. Tavaly augusztusban egy szegedi hipermarketbe azért hívtak rendőröket, mert egy munkanélküli nőt rajtakaptak, hogy pulykanyakat és szájfényt, körömlakkot akart ellopni. Arra a feltehetően zavarodott hajléktalan férfira is kihívták a rendőröket, aki egy üveg italt próbált meg ellopni egy tatai boltból, majd, amikor rajtakapták, azt állította, hogy ő a köztársasági elnök.

Az [origo] korábban arról érdeklődött a megyei rendőrkapitányságoknál, hogy mi volt a legkisebb értékű lopás, amelyben szabálysértési eljárást indítottak. A negatív rekord Vas megyében született, ahol egy mindössze 32 forintos "eltulajdonított érték" miatt jártak el a helyi rendőrök, de a kapitányság válaszából az nem derült ki, hogy pontosan mit akart elvinni a tolvaj. Érték alapján szorosan őt követte az a szabálysértő, akire a gárdonyi rendőrök egy 40 forintos dzsem ellopása miatt csaptak le Fejér megyében. Pest megyében egy 60 forintos csillagszóró, egy másik esetben egy csomag rágógumi, illetve egy 199 forintos paprika, Fejér megyében pedig egy 89 forintos erős paprika, de pár száz forint értékű tejcsoki miatt is indult már szabálysértési eljárás. A somogyi rendőrök szerint a megyében "a legkisebb tulajdon elleni szabálysértés egy 71 forint értékű pogácsa" ellopása volt, míg Veszprém megyében egy 59 forintos sajtos stanglit megkívánó tolvaj járt pórul.

Nem mulasztják el a feljelentést

2010 augusztusában szigorították a szabálysértési törvényt, ennek alapján elzárást vagy akár 150 ezer forintos pénzbüntetést is kaphat az, aki 20 ezer forintnál kisebb értékű dolgot lop (vagy ezt az összeget meg nem haladó sikkasztást, orgazdaságot, csalást vagy szándékos rongálást követ el). A szigorítás melletti egyik érv az volt, hogy a kisebb tulajdon elleni bűncselekmények és a magánlaksértések is elszaporodtak, és ez irritálja a társadalmat, főként a kistelepüléseken élőket.

Forrás: AFP
A magánszféra megsértését nehéz feldolgozni

A rendőrség tapasztalata az, hogy az állampolgárok a legtöbb esetben tesznek bejelentést, ha sérelem vagy kár éri őket, annak mértékétől szinte függetlenül - mondta az [origo] kérdésére Dobi Tamás, aki szerint volt, hogy 40 tojás eltűnése miatt indítottak eljárást, de ez előfordult négy tábla csoki vagy disznóólajtó esetében is. Dobi szerint a rendőrségnek tényleg "minden ügy fontos", és azt sem szabad elfelejteni, hogy annak, akinek a személyes terébe behatolnak, és - akár kismértékben is - megkárosítják, fontos, hogy ne maradjon szó nélkül az esete.

A lopási ügyek zöme feljelentés vagy bejelentés alapján indul, a rendőrségnek pedig ilyenkor intézkedési kötelezettsége van, nem mérlegelheti az ügy súlyát. Az állampolgárnál van a mérlegelés lehetősége, az a kérdés, hogy eléggé felháborítja-e az őt ért sérelem ahhoz, hogy a rendőrséghez forduljon - mondta az [origo]-nak egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás. Elképzelhető, hogy egy biztonsági őr nem tesz bejelentést, ha tetten ér egy piti tolvajt, de általában igenis szólnak - tette hozzá.

A dézsmálókat néha futni hagyják

A biztonsági őröknek a Tesco áruházaiban nincs is terük arra, hogy mérlegeljék, kire hívják ki a rendőrséget, és kire nem. Nincs alsó értékhatár, a szabályok szerint minden lopás feljelentést von maga után a Tesco-áruházakban - válaszolta az [origo] kérdésére Pálfalvi Márta szóvivő. Ugyanakkor ha nem kifejezetten lopás történik, hanem például valaki csak kibont egy zacskó ételt, vagy megeszik egy péksüteményt, akkor az őrök csak megkérik arra, hogy majd fizesse ki a kasszánál, és ha ezt megteszi, akkor nem jár következményekkel az ügy. "Ha valaki ilyet jóhiszeműen tesz, célszerű megőrizni a csomagolást, és azt bemutatni a kasszánál, így a pénztáros le tudja húzni a vonalkódot, a vásárló pedig kifizeti az ellenértéket. Pékáru esetén pedig be kell diktálni az elfogyasztott tételt" - közölte Pálfalvi.

Ugyanakkor van olyan élelmiszerlánc, ahol bár a szabályzat nem ezt rögzíti, a gyakorlatban mégis előfordul, hogy elnézőek a biztonságiak. "A biztonsági kollégák is emberből vannak. Ha egy nyugdíjas néni megeszik egy sajtos pogácsát, biztos vagyok benne, hogy nem hívják ki a rendőröket" - mondta a lánc egyik vezető beosztású, névtelenséget kérő munkatársa. "A szabály az, hogy ne lopj, de mindenütt megvan az emberség" - mondta, hozzátéve, hogy ezzel együtt tisztában vannak a rendőrség sokszor szűkös kapacitásaival is. "Nem lehet minden vécépapír mellé rendőrt állítani" - jelentette ki a büki esetre utalva.