Németh Lászlónén nagyon nagy a terhelés

Vágólapra másolva!
Eskütétele óta egyszer szólalt fel eddig a parlamentben Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, pedig az ellenzéki képviselők minden héten kérdezni akartak tőle. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem árulta el, hogy milyen halaszthatatlan feladatok miatt nem tud ott lenni az üléseken a miniszter, csak annyit mondtak, hogy nagyon nagy rajta a terhelés.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen hiányolják a parlament üléseiről az ellenzéki képviselők Németh Lászlóné fejlesztési minisztert. Az elmúlt hetekben többször is előfordult a parlamenti üléseken, hogy hozzá szerettek volna kérdést intézni - több MSZP-s képviselő például azt, hogy hol volt egy, a kérdés címében nem megjelölt időpontban -, de Németh Lászlóné halaszthatatlan közfeladataira hivatkozva kimenetette magát, és egy államtitkárt jelölt ki maga helyett válaszadásra.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

Németh Lászlóné az eskütétel után a parlamentben

Németh Lászlónét tavaly december 28-án nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére. Ha az esküjét nem számítjuk, akkor eddig egyszer szólalt fel a parlamentben, és összesen 4 perc 15 másodpercet beszélt. A február 20-i ülésen Rozgonyi Ernő, a Jobbik képviselője azt mondta, hogy a Malév leállása után Némethné "úgy eltűnt, mint az olasz luxushajó kapitánya", pedig szerinte az illetékes minisztérium vezetőjeként le kellett volna mondania, de legalábbis kiállni a nyilvánosság elé és megmagyarázni a történteket vagy az elképzeléseit. Némethné - aki egyébként papírból olvasta fel a válaszát - azt mondta, hogy mivel csak december 23-án lépett hivatalba, nem tartja méltányosnak, hogy őt kérjék számon a Malév leállásáért.

Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, milyen halaszthatatlan feladatok miatt nem tudott részt venni Németh Lászlóné az országgyűlés ülésén február 13-án és 27-én, illetve március 5-én és 12-én. A minisztérium sajtóosztálya nem adott pontos választ a kérdéseinkre, csak annyit írtak, hogy "a minisztérium által felügyelt területek kiterjedtsége miatt a mindenkori miniszter fokozott munkaterhelésnek van kitéve". A válasz szerint Némethnére ezen kívül számos többletfeladat ró az is, hogy csak nem régen került a minisztérium élére.

Az Országgyűlés házszabálya szerint a képviselők interpellációkban és kérdésekben kérhetnek tájékoztatást egy-egy ügyben a kormány tagjaitól. A miniszterek a házszabály szerint kötelesek személyesen válaszolni az interpellációkra és kérdésekre, de lehetőségük van arra, hogy "kivételesen helyettesük útján" válaszoljanak.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Fotó: Nagy Attila [origo]

Németh Lászlóné február 20-i felszólalásakor a parlamentben

A képviselők egyedül az azonnali kérdések órájában ragaszkodhatnak ahhoz, hogy a miniszter vagy a miniszterelnök személyesen válaszoljon a kérdésükre, ezért a házszabály azt is előírja, hogy ebben az órában kötelesek az ülésteremben ülni azok, akiknek kérdéseket tehetnek fel a képviselők. Ha még sincs ott a teremben az, akinek kérdést akarnak feltenni a képviselők, és nem elégednek meg azzal, ha a helyettes válaszol, akkor a megszólított kormánytag legkésőbb a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában köteles személyesen válaszolni. Mivel Némethné az elmúlt két ülésen sem vett részt személyesen, több ellenzéki képviselő pedig ragaszkodott hozzá, hogy tőle akarja hallani a választ a kérdésére, a következő ülésen, március 19-én, hétfőn mindenképpen ott kell lennie, és elmondani a képviselőknek, hogy hol volt.

Nem ritka egyébként, hogy a kormány tagjai halaszthatatlan közfeladatokra hivatkozva hiányoznak a parlament üléseiről. A tavaszi ülésszak február 13-án kezdődött el, és öt ülés volt azóta. A kormány tagjai közül Orbán Viktor miniszterelnök beszélt eddig a legtöbbet, az öt ülésen összesen 33 és fél percet, de ebben benne van a nyitóülésen elmondott hosszabb napirend előtti felszólalása is. Több mint fél órát beszélt már Martonyi János külügyminiszter is, igaz, az ő három felszólalásából kettő egy javaslat vitáját megnyitó expozé volt. Bár az interpellációkra nem kötelező személyesen válaszolni, de Navracsics Tibor, Réthelyi Miklós nemzeti fejlesztési, Hende Csaba honvédelmi és Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter is személyesen válaszolt ilyenekre. A kormány tagjai közül egyszer sem szólalt még meg a februári nyitónap óta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.