Hatéves lengyel kislány is üvöltötte a Viktor Orbánt

Vágólapra másolva!
Magyarországot jöttek támogatni, de Orbán Viktor arcképét tűzték a mellükre, és teli torokból skandálták a magyar miniszterelnök nevét azok a lengyel tüntetők, akiket egy konzervatív lengyel napilap hozott Budapestre március 15-én. A vendég tüntetők sokat hallottak már a szabadságharcosként elképzelt Orbánról, de a magyar politika útvesztőibe még nem ásták el mélyen magukat. Nem zavarta őket az sem, hogy nem értik, mit szónokolnak nekik a magyar politikusok, mert biztosak benne, hogy magyarnak és lengyelnek egy az útja. Így ünnepelték március 15-ét a lengyelek.
Vágólapra másolva!

Egyesek fél napot zötykölődtek az éjszakai vonaton Varsóból, mások 24 órát buszoztak a litvániai Kaunasból, hogy Budapesten tölthessék március 15-ét: az idei nemzeti ünnep legelszántabb és leglelkesebb résztvevői egyértelműen Lengyelországból és Litvániából érkező kormánypárti tüntetők voltak. Előbbiek az [origo] becslése szerint több mint ezren, utóbbiak saját bevallásuk szerint összesen 38-an utaztak Magyarországra, hogy kiálljanak Orbán Viktor mellett, és támogatásukról biztosítsák a magyarokat. Budapesti jelenlétüket mindenfelé hatalmas külföldi zászlóerdő és külföldiek szájából szokatlan jelmondatok harsogása kísérte.

A konzervatív, katolikus lengyelek országuk minden részéből Budapestre sereglettek: a tengerparti Gdansktól Varsón át Krakkóig, a nyugati Wroclawtól a keleti Lublinig mindenhonnan érkeztek tüntetők. Több lengyel csoport más országokból, így Ausztriából utazott fel Budapestre, de zászlók hirdették, hogy a Kanadában élő lengyelek is képviseltették magukat a magyar tüntetésen. "Azért jöttünk, hogy kiálljunk Magyarország mellett, és támogatásunkról biztosítsuk Orbán Viktort" - visszhangozták a lengyelek csütörtökön egybehangzóan az [origo] kérdésére.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A tüntetőket a Gazeta Polska nevű konzervatív lengyel napilap hozta Magyarországra: ez az újság konzervatív, nemzeti és katolikus értékeket közvetít, és szerte Lengyelországban polgári klubokat működtet, így gyakorlatilag a konzervatív tömeg szervező ereje. A lap több konzervatív civil szervezettel, köztük a lengyel Szolidaritással közösen hirdette meg a "Nagy magyarországi utazást". Egyes tüntetők a Gazeta Polska klubgyűlésein hallottak a tüntetésről, mások a Facebookon találtak rá. Egy Kielcéből érkező asszony azt mondta, hogy az utazás előtti utolsó gyűlésükre még a varsói magyar konzul is eljött.

Thomas Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője az [origo]-nak azt mondta, hogy a magyar kormánytól és a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) nevű szervezettől is sok segítséget kaptak a budapesti utazás megszervezéséhez és a finanszírozásához, de az emberek is komoly anyagi áldozatot hoztak, hogy Magyarországra jöhessenek a magyarokat támogatni. Az [origo]-nak a legtöbb lengyel tüntető azt mondta, hogy 200-300 zlotyit (15000-21000 forint) fizetett az utazásért. A litvánok ugyanakkor azt mondták, hogy egy litván alapítvány fizette nekik az utat, és csak a szállodai szobájukért kellett fizetniük: az ő csoportjuk főleg gimnazistákból és egyetemi hallgatókból állt, akik közül többen állították: két napja meg nem is tudtak róla, hogy Budapestre jönnek, de amikor felajánlották nekik az utazást, szívesen jöttek világot látni.

Lengyelek uralták a pesti utcát

Mivel a lengyelek különvonata nem sokkal reggel hét óra után érkezett meg Budapestre, a délelőtti órákban még ők uralták a lassan ébredő város utcáit. Amikor a lengyel tömegek reggel 9-kor bevonultak a Nemzeti Múzeum elé, a múzeumkertben szinte csak lengyel és litván zászlót lehetett látni. Tarlós István budapesti főpolgármester a nemzeti ünnepen úgy szavalta el ünnepi beszédét, hogy közönségének többsége egy szót sem értett magyarul.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Később a múzeumtól a budai várba tartó menet is így nézett ki: a lezárt Károly körúton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon úgy vonult az utat teljes szélességében kitöltő tömeg, hogy abban magyar szót csak elvétve, erős lengyel akcentussal lehetett hallani. A masírozok a magyar miniszterelnök nevét angolosan skandálva "Viktor Orban! Viktor Orban!" - felkiáltásokkal vonultak, amit néha "God bless Hungary!" (Isten, áldd meg Magyarországot!), "Lengyel, magyar, két jóbarát"-felkiáltásokkal, és egyéb lengyel szlogenekkel kevertek. Az Erzsébet hidat fehér-piros lengyel zászlók és Orbán Viktort lengyelül, angolul és magyarul egyaránt éltető transzparensek lepték el: a lengyelek mellén Orbán Viktor arcképe mosolygott egy lengyel címerrel díszített kitűzőről.

A tüntetők láthatóan jól érezték magukat, néhány hangadó vezényletével újra és újra rázendítettek, miközben egy lelkesebb aktivista papírról olvasta erős akcentusával a járdáról fényképező, tapsoló járókelőknek, hogy "Veletek vagyunk!" A várba érve aztán a menetet hatalmas taps és éljenzés fogadta a Dísz téren rendezett ünnepi vásárban. Néhányan "Bravó, Lengyelország, bravó Litvánia"-kiáltásokkal fogadták őket, és sokan oda is mentek hozzájuk kezet fogni. Volt azonban olyan édesanya is, aki csak annyit mondott fiának a menet érkezésekor: "nézd, mindenféle külföldi bandák jönnek felfelé mindenféle külföldi zászlók alatt".

A saját sorsukat látták Orbánban

"Orbán Viktor a közelmúltban adott lenyűgöző nagyinterjút az egyik lengyel tévében" - magyarázta az [origo]-nak budapesti utazása okát az egyik lengyel szervező, Mariej. "Fantasztikus beszéd volt, mert kiderült belőle, hogy a magyaroknak is ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdeniük, mint a lengyeleknek: a terjeszkedő hipermarketekkel, az EU zsarnokságával, az adóssággal, a munkahelyhiánnyal" - mondta a fiatal férfi. Ő arra a következtetésre jutott, hogy Orbán tudja a megoldást, amely nemcsak a magyarok, de a lengyelek problémáira is gyógyír lehet.

Fotó: Mudra László [origo]

A lengyelek ezt az orbáni csodát akarták látni Budapesten. "A lengyel média nagy része rosszakat ír Orbánról, de csak azért, mert a kormányunk cenzúráz mindent" - mondták többen. A konzervatív tüntetők arra panaszkodtak, hogy már csak néhány független újság és tévé maradt a hazájukban, amely "az igazságot írja meg": ezek a katolikus, konzervatív médiumok azonban nagyon sokat foglalkoznak Orbán Viktorral. "Tudjuk, hogy csinált egy új alkotmányt és rengeteg reformot, ami valódi változást hozott a magyaroknak. Tudjuk, hogy a magyarok szabadságáért, függetlenségéért harcol" - mondták. És nekik ennyi elég volt ahhoz, hogy Orbán neve alatt masírozzanak.

Annál is inkább, mert amit Magyarországon szerintük Orbán csinál, azt szeretnék ők is elérni Lengyelországban. "A mostani baloldali lengyel kormány nagyon rossz, cenzúrát vezet be, totalitárius hatalmat épít, Brüsszel és az európai bankok érdekeit szolgálja, és a gazdagoknak kedvez" - magyarázta lelkesen Andrzej, egy dús bajszú középkorú tüntető. Orbán azonban szerinte bátor reformokat, forradalmat hajtott végre: az [origo]-nak több tüntető is azt mondta, hogy szeretné, ha a lengyeleknek olyan vezérük lenne, mint Orbán Viktor. A tüntetők zászlóin sorra feltűnt a 2010-ben elhunyt konzervatív elnök, Lech Kaczinsky és fivére, a korábbi miniszterelnök, Jaroslaw Kaczinsky neve, akitől Orbánhoz hasonló politikát várnak. Egy transzparens azt hirdette, hogy "Orbán és Kaczinsky, vezessetek Varsó felé!"

Csak Orbán nevét tudták

Az persze hamar kiderült, hogy az általuk olvasott lapok magyar tudósításai ellenére a Budapestre érkező lengyelek nem ásták be magukat a magyar belpolitika útvesztőibe. A kérdésre, hogy milyen magyar politikusokat tudnak megnevezni, mindenki azonnal rávágta Orbán Viktor nevét, de tovább senki nem jutott. Egy-két ember felemlegette "azt a nagy gonoszt, aki hazudott a népnek", de csak rákérdezés után ugrott be a név, hogy Gyurcsány Ferencre gondolnak. Más politikusok nevét még hallomásból sem ismerték.

Fotó: Mudra László [origo]

Orbánnal azonban teljesen megelégedtek: amennyit tudtak róla, az alapján a magyar miniszterelnök népmentő reformer, akinek legnagyobb sikere az új magyar alkotmány. Sok tüntető azt méltatta, hogy a magyar alaptörvénybe bekerült a kereszténységre való utalás, benne van, hogy a magzatot a fogantatástól kezdve védeni kell, és nem teszi lehetővé a melegek házasságát. "Ez friss szél a régi, begyöpösödött, liberális Európában, és nagyon jó, hogy itt Magyarországon ki lehet ezeket mondani - lelkendezett egy idősebb asszony, akinek a hatéves kislánya is teli torokból üvöltötte, hogy "Viktor Orban".

Azt ugyanakkor a tömött bajszú Andrzej is elismerte, hogy nem ismerik az általuk méltatott alaptörvény teljes szövegét, csak egy rövid összefoglalót olvastak róla. Andrzej nem hallott a magyar médiatörvényről, az egykulcsos adórendszer bevezetéséről, a bírósági reformról és az Orbán-kormány más, Európában sokat kritizált intézkedéséről sem. "Ezeknek otthon utána kell majd olvasnom" - mondta. "De akkor is az a lényeg, hogy az EU diktatúrája ellen harcolnak, és ezt támogatni akarjuk itt, Budapesten!"

Még visszajönnének

A lengyelek többsége azt mondta az [origo]-nak, hogy összesen két éjszakát töltenek Budapesten: a március 15-ei tüntetés után még a pénteket is a városra szánják, és szombat este hazaindulnak, hogy hétfőn már mehessenek dolgozni. Sokan életükben először jártak a magyar fővárosban, de volt olyan is, aki harminc éve, diákként volt itt utoljára. Ezért aztán igyekeztek jól érezni magukat, és kihasználni az itt töltött időt.

Forrás: Pethő András [origo]

A Várban ezért délben a Nemzeti Galéria festményei helyett a tömeg a vásári forgatagot választotta, és vagy a Mátyás templom oldalában előadott zenés műsorokat, vagy a hurkasütők csalogató kínálatát vette szemügyre. A várból lefele már dobszó és vonós zenekar is fokozta a hangulatot, a Kossuth téren pedig előkerült a vodkásüveg és a süteményes dobozok is. A lelkes tüntetőknek csak egy nagy siralmuk volt: egyetlen szót sem értettek a magyar politikusok beszédeiből. A tömegben egy lengyel újságíró azzal viccelődött, hogy a lengyel tüntetők bizonyára akkor is lelkes "Viktor! Viktor!" - skandálásban törnének ki, ha Orbán a beszédében azt jelentené be, hogy hadat üzen Lengyelországnak.

De a Kossuth téren az [origo]-nak nyilatkozó tüntetők a tolmácsolás hiányát sem vették nagyon a szívükre. "Mi itt vendégek vagyunk, ez a magyarok ünnepe, nem várhatjuk el, hogy mindent lefordítsanak" - mondta egy fiatalember. "Majd úgyis elolvassuk Orbán beszédét lengyelül a holnapi Gazeta Polskában" - kontrázott egy idősebb úr. "A hangulat felemelő, és az is elég".

A Kossuth téri beszédek után a lengyelek programjuk szerint a Belügyminisztérium épületébe mentek ebédelni, aztán ki-ki szabadon szétszéledhetett a városba, vagy hazatérhetett a szállodájába. "Az a két nap, amink itt van, bőven elég lesz arra, hogy elköltsük minden pénzünket" - mondta az [origo]-nak viccelődve egy wroclawi tüntető. A litvánok, akik mindössze egy éjszakát töltenek Budapesten, már azt tervezgették, hogy vissza kell jönniük máskor is ebbe a gyönyörű városba, egy csoportnyi lengyel pedig a magyarok felé intve közölte: "talán legközelebb ők jönnek hozzánk segíteni Varsóba, ha eljön az ideje".