Szijjártó: Brüsszelben félreértették Orbánt

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szóvivője szerint nem hangzott el olyan kijelentés Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i ünnepi beszédében, amelyben az Európai Uniót a Szovjetunióhoz és a Habsburgokhoz hasonlította volna. Pénteken több külföldi lap is arról írt, hogy beszédében Orbán párhuzamot vont az európai és a szovjet bürokraták között.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján az egyik újságíró azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki ünnepi beszédében a Szovjetunióhoz és a Habsburgokhoz "tűnt hasonlítani" az EU-t, és a bizottság esetleges kommentárjáról érdeklődött.

José Manuel Barroso szóvivője válaszul csupán Barroso személyes véleményét idézte, amely szerint "akik az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítják, ezzel azt mutatják, hogy egyáltalán nem értik, mi a demokrácia. Nem értik mindazoknak a fontos hozzájárulását sem, akik a szabadságot és a demokráciát védték, azokért harcoltak".

Szijjártó Péter az MTI-vel pénteken közölte, hogy a kérdező újságíró félreértett valamit, hiszen az általa hivatkozott kijelentés nem hangzott el csütörtökön a Kossuth téren.

Mint arról beszámoltunk, pénteken több külföldi lap is foglalkozott azzal, hogy Orbán Viktor a március 15-ei beszédében párhuzamot vont az európai és a szovjet bürokraták között. Orbán Viktor szó szerint ezt mondta: "jól ismerjük a kéretlen elvtársi segítség természetrajzát, és felismerjük akkor is, ha nem váll-lapos egyenruhába, hanem jól szabott öltönybe bújik" (a teljes beszédet itt találja).