Ülve-állva alakzatban avattak a gárdisták

Vágólapra másolva!
Oszlatásra készült, mégsem avatkozott be a rendőrség a Magyar Nemzeti Gárda szombati, Hősök terén tartott március 15-ei ünnepségébe, amit egy gárdistaavatással egybekötve tartottak meg. A rendezvényen több százan vettek részt hatalmas rendőri biztosítás és csekély számú ellentüntető gyűrűjében. A rendőrök és a gárdisták jól elvitatkoztak, a nagy kérdés az volt, hogy honnantól alakzat az alakzat, és honnantól egyenruha az egyenruha.
Vágólapra másolva!

Rendőri beavatkozás nélkül ért véget a betiltott Magyar Gárda egyik utódszervezetének, a Magyar Nemzeti Gárdának a szombati, gárdistaavatással egybekötött március 15-ei megemlékezése a Hősök terén. A délelőtt 10 órára meghirdetett rendezvényen több mint száz gárdista és közel kétszáz érdeklődő vett részt, a rendezvényt rengeteg rendőr biztosította.

A helyszínen az egyik gárdista az [origo] tudósítójának elmondta: most ünneplik március 15-ét, mert korábban nem kapták meg a teret. Az ünnepség részeként avatják fel az új tagokat. A gárdisták összeöltöztek az avatásra. Mindenkin surranó bakancs, terepszínű nadrág, fehér Magyar Nemzeti Gárda feliratos zöld póló és terepsapka van. A gárdisták az Obeliszk előtt gyülekeztek, színpaddal és hangosítással is készültek.

Az újonnan avatandó gárdisták a tér közepén, sorokba rendeződve álltak, majd pedig vezényszóra leültek. A tömegben sok zászlót lengető érdeklődő volt, a tér szélén pedig egy bácsi jobbikos és árpádsávos zászlókat árult.

A rendőrök nem avatkoztak be

A rendőrség már pénteken közleményt adott ki arról, hogy egy magánszemély bejelentése alapján a Hősök terén gárdistaavatásra kerül sor. A BRFK pénteki közleménye szerint "a jogsértő rendezvényt a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó törvényes demonstráció lehetőségével visszaélve kívánják megtartani". Közölte továbbá, hogy ha jogsértő cselekmény elkövetését vagy arra való felhívást észlel, mások jogainak és szabadságának sérelmét tapasztalja, illetve a rendezvényen a résztvevők fegyveresen, illetve felfegyverkezve jelennek meg, akkor a rendezvényt feloszlatja.

Fotó: Mudra László [origo]

A Készenléti Rendőrség tagjai nem sokkal a gárdistaünnepség megkezdése előtt körülvették a teret. A rendőrség képviselői a rendezvény megkezdése előtt többször is odamentek a gárda vezetőségéhez, és közölték, garázdaságot követnek azzal, hogy egyforma ruhában, alakzatban ülnek, ugyanis ezzel másokban riadalmat keltenek. A gárdisták szerint azonban nem alakzatban ültek, és annak ellenére sem változtattak a magatartásukon, hogy a rendőrök többször közölték, ha jogsértést tapasztalnak, be fognak avatkozni.

Ugyanakkor az egyik gárdavezető felszólította a sorokban (alakzatban) ülőket, hogy ne álljanak fel, és működjenek együtt a rendőrökkel. Ha elviszik őket, menjenek, ha igazoltatják őket, igazolják magukat, addig viszont mindenképpen maradjanak ülve. Rendőri beavatkozásra azonban nem került sor.

A gárdisták változtattak programjukon a rendőrök felszólítása miatt. A főkapitány egy rövid dobpergő után bejelentette, hogy az idén nem éneklik el a Himnuszt. Ezt azzal indokolta, hogy az énekléshez fel kellene állniuk, akkor pedig a rendőrök valószínűleg beavatkoznak. Ülve viszont nem énekelnek Himnuszt, így az éneklést egy pár perces csend helyettesítette.

No Garda

Időközben 10-20 ellentüntető jelent meg a Szépművészeti Múzeum előtt "No nazis", "No racism" és "No Garda" feliratot tartva maguk előtt. Őket a rendőrök körbevették, így zárva el őket a gárdistaünnepségtől. A gárdafőkapitány beszéde alatt az ellentüntetők többször is azt skandálták, hogy "Nácik haza!", erre a tömegből többen azt felelték, hogy "itthon vagyunk".

Fotó: Mudra László [origo]

A avatásra végül is a főkapitány beszéde közben került sor, az eskü szövege is csak az ő szájából hangzott el, a gárdisták csupán az utolsó mondatot mondták utána ("Isten engem úgy segéljen"). A BRFK kora délután kiadott közleménye szerint a rendezvényen az előzetesen meghirdetett programmal ellentétben "alakzatba sorakozás és eskütétel a határozott rendőri fellépésnek köszönhetően nem történt".

Az avatási ceremónia végén azonban többen még odamentek a rendőrök által elzárt ellentüntetőkhöz, és jól lehazaárulózták őket, amit ők "Nácik hazá"-val viszonoztak. Mivel a két ellentábort rendőri sorfal választotta el, nem tudott tovább fajulni a szópárbaj, és a felek lassan elhagyták a teret.