Bank Center: A biztonsági őrök nem hibáztak

Vágólapra másolva!
A fővárosi Bank Center üzemeltetője szerint az épület biztonsági őrei a tőlük elvárt módon cselekedtek, amikor március 15-én az V. kerületi épületbe bejutott tüntetők garázda cselekedetei miatt értesítették a rendőrséget.
Vágólapra másolva!

Az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök a megszokott protokoll és forgatókönyv alapján, az ilyen esetekben elvárható módon látták el feladatukat, amikor március 15-én a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetői petárdákat és füstbombákat robbantottak - mondta a Bank Center üzemeltetője az MTI-nek. Ennek megfelelően értesítették a hatóságot, és irányításukkal megtették a szükséges óvintézkedéseket, a rendőrség pedig hivatalból tett feljelentést a garázdaság miatt. Megjegyezték, az épület azért volt nyitva március 15-én, mert több külföldi bérlő irodájában is dolgoztak, hiszen számukra az a nap nem volt munkaszüneti nap.

A múlt csütörtökön, a nemzeti ünnepen, kora este Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetője több mint száz társával ment be az V. kerületi Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Vitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, majd többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, és távoztak az épületből.

"Tornáztassuk meg a sünöket" - mondta Toroczkai, miután a rendőrök kiszorították a vármegyéseket a Bank Centerből. Egyre több rendőr érkezett, akik négy sorban álltak fel a Bank Center előtt. A tüntetők egymást, illetve a rendőröket fényképezgették a telefonjukkal, majd a Nemzeti dalt énekelték.

Ezután átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz, ahol Toroczkai László a beszédében azt mondta: "a világon egyedülálló és példátlan módon megalázták" az IMF-et.

A BRFK sajtóosztálya az ügyben későbbre ígért tájékoztatást. Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője az MTI-nek még szombaton azt mondta: szabálysértési eljárást indítottak a Bank Centernél történtek miatt.