Orbán: Nem lepődünk meg az uniós kritikákon

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök Münchenben azt mondta, Magyarországot azért támadják külföldön, mert a választók kiszavazták a parlamentből a liberálisokat. A bajor közszolgálati rádiónak beszélt arról is, hogy a magyar igazságszolgáltatás összességében demokratikusabb, mint a német vagy az osztrák.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány erős, gyors és mély reformpolitikát hajt végre, ezért nem lepődik meg az országot ért európai uniós kritikákon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Münchenben, a Bayerischer Rundfunknak, a bajor közszolgálati rádiónak és televíziónak adott nyilatkozatában.

A Magyarország ellen intézett nemzetközi politikai támadások hátterében az áll, hogy a magyar választók a liberálisokat kiszavazták a parlamentből, a szocialistákat pedig jelentéktelenné tették - idézte a miniszterelnök szavait Szijjártó Péter szóvivő.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy álláspontja szerint a magyar igazságszolgáltatás összességében demokratikusabb, mint a német vagy az osztrák, mert míg utóbbi országokban az igazságszolgáltatás a kormány felügyelete alatt áll, addig Magyarországon a parlament gyakorolja ez a jogot.

"Választási ígéretünk volt, hogy komoly változtatásokat viszünk végbe az igazságszolgáltatási rendszerben", mert megcsappant az emberek bizalma az elhúzódó ügyek, a gyakori elévülések miatt - magyarázta, hozzáfűzve, hogy mielőtt bárki elítélné a magyar igazságszolgáltatást, "méltányos lenne, ha legalább az első eredményeket megvárnák, hogy az új rendszer hogyan működik".

A kormányfő a sajtószabadság kérdéséről azt mondta: "nincs szégyellnivalónk, hiszen a magyar médiavilág egy jelentős részét német tulajdonosok birtokolják, és ők soha nem panaszkodtak" arra, hogy problémájuk lenne a sajtószabadsággal. Megjegyezte azt is, hogy a versenyképesség területén elért magyar előrelépést mi sem bizonyítja jobban, minthogy a bajor cégek több pénzt ruháztak be Magyarországon, mint Kínában vagy Indiában.

A miniszterelnök egynapos látogatáson tartózkodik Münchenben. Orbán Viktor a nap folyamán egyeztet a Siemens és az Audi vezetőségével, majd megbeszélést folytat Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszterrel, délután pedig Horst Seehofer tartományi miniszterelnökkel. Este a magyar kormányfő előadást tart a bajor gazdasági szövetség székházában "Magyarország megújulása és az európai gazdasági fordulat" címmel.

Délelőtti müncheni programja során Orbán Viktor, miután interjút adott a bajor közszolgálati rádiónak és televíziónak, találkozott Király Gáborral, a magyar labdarúgó-válogatott kapusával, a TSV 1860 München játékosával.

A magyar delegációnak tagja mások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A német kancellári hivatal minisztere, Eckart von Klaeden közben arról beszélt a berlini magyar nagykövetségen, hogy a sajtó tudatos félremagyarázásokkal rossz hírét akarja kelteni a magyar kormánynak.