Jogtalanul vett fel közel kétmillió forint szabadságpénzt Fellegi

Vágólapra másolva!
A Blikk pénteki számában azt írja: Fellegi Tamás jogtalanul vett fel több mint 1,9 millió forintnyi szabadságmegváltást, mert két állami posztjának betöltése között nem telt el a törvényben előírt harminc nap, így bent maradt szabadnapjait jóvá kellett volna írni. A miniszter irodája közölte: Fellegi még pénteken visszautalta a pénzt.
Vágólapra másolva!

Több mint 1,9 millió forintot kapott Fellegi Tamás bent maradt szabadságaiért - írja a Blikk pénteki száma. A lap emlékeztet rá: Fellegi tavaly decemberben jelentette be, hogy lemond nemzeti fejlesztési miniszteri posztjáról, hogy a jövőben az IMF-tárgyalások magyar delegációját vezesse tárca nélküli miniszterként. Hivatalosan december 15-én mondott le, a ki nem vett szabadságait pedig kifizették, ami egy - a Kormány.hu-n olvasható - dokumentum szerint 1 903 282 forint volt - írja a Blikk.

A lap a kormánytagok jogállásáról szóló törvényre hivatkozik, amely kimondja: ha az állami vezetőt megbízatásának megszűnését követően 30 napon belül ismételten állami vezetővé választják, akkor a ki nem adott szabadságát nem lehet pénzben megváltani, hanem jóvá kell írni a következő megbízásánál. A Blikk kiszámolta, hogy az összeg alapján Felleginek a törvény szerint járó 20 nap szabadság helyett 38 munkanapnyi szabadságot fizettek ki.

Fellegi Tamás sajtóirodája péntek délután állásfoglalásban reagált a Blikk írására. Ebben kifejti, hogy a lap megkeresésére a miniszter kabinetje kivizsgálta az ügyet. Kiderült, hogy az említett kifizetés ellentétes a kormány tagjaira vonatkozó jogszabály előírásaival. A közlemény úgy fogalmaz, "Fellegi Tamásnak korábban nem volt oka kételkedni a hivatalosan megállapított és végrehajtott kifizetés jogosságában". A vizsgálat után a miniszter még pénteken intézkedett a neki ez éb január 17-én tébesen kifizetett bruttó 1 903 282 (nettó 1 516 535) forint visszautalásáról.