Fellegi visszafizetett 2 milliónyi jogtalan szabadságpénzt

Vágólapra másolva!
Túl korán lett ismét miniszter ahhoz, hogy felvehesse a fejlesztési tárca elhagyása után járó pénzt.
Vágólapra másolva!

Jogtalanul kapott mintegy kétmillió forintnyi szabadságpénzt Fellegi Tamás, amikor lemondott a fejlesztési tárca éléről. A tévedésről a Blikk számolt be pénteken, este pedig ezt az immár tárca nélküli miniszter Fellegi kabinetje is megerősítette.

A lap úgy értesült, a miniszter bent maradt szabadságaiért kapott több mint 1,9 millió forintot, miután december közepén lemondott az NFM éléről. A Blikk arra hivatkozott, hogy a kormánytagok jogállásáról szóló törvényre kimondja: ha az állami vezetőt megbízatásának megszűnését követően 30 napon belül ismételten állami vezetővé választják, akkor a ki nem adott szabadságát nem lehet pénzben megváltani, hanem jóvá kell írni a következő megbízásánál. A Blikk kiszámolta, hogy az összeg alapján Felleginek a törvény szerint járó 20 nap szabadság helyett 38 munkanapnyi szabadságot fizettek ki.

Fellegi Tamás sajtóirodája péntek délután állásfoglalásban reagált a Blikk írására. Ebben kifejtik, hogy a lap megkeresésére a miniszter kabinetje kivizsgálta az ügyet. Kiderült, hogy valóban jogtalan volt a kifizetést. A közlemény úgy fogalmaz, "Fellegi Tamásnak korábban nem volt oka kételkedni a hivatalosan megállapított és végrehajtott kifizetés jogosságában". A vizsgálat után a miniszter még pénteken intézkedett a neki ez év január 17-én tévesen kifizetett bruttó 1 903 282 (nettó 1 516 535) forint visszautalásáról.