Eltiltották a maratoni aláírásgyűjtéstől a népszavazásért kampányoló LMP-t

LMP-kongresszus,  Lehet Más a Politika, új frakcióvezető választás, Budapest, az egyik résztvevő polója
Vágólapra másolva!
Jogszerűtlennek találta az Országos Választási Bizottság, hogy az LMP ajándékokat ígér legsikeresebb aktivistáinak a népszavazási kampányban. A párt szombatra hirdetett maratoni aláírásgyűjtést, hogy elegendő támogatást szerezzen az Orbán-kormány intézkedéseit megkérdőjelező népszavazási kezdeményezéséhez. A választási bizottság eltiltotta a pártot az ajándékosztó akciótól, az LMP azonban fellebbez.
Vágólapra másolva!

Jogellenesnek találta az Országos Választási Bizottság (OVB) az LMP szombatra meghirdetett aláírásgyűjtő akcióját, amelyen a párt népszavazási kezdeményezéséhez gyűjtenek támogatókat. Az akcióban ugyanis az LMP értékes ajándékokat ígért annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze 24 óra alatt.

A testület eltiltotta a pártot az akciótól. Az OVB a határozatot 5:3 arányban hozta meg, a döntés azonban nem jogerős, az ellen még jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához hétfő délutánig.

Az OVB azt követően hozott döntést, hogy egy magánszemély kifogást nyújtott be az akció miatt. A bejelentő arra hivatkozott, hogy a választási eljárásról szóló törvény ajánlószelvényekkel foglalkozó része kimondja: "az ajánlásért az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos". A bejelentő a törvényt úgy értelmezte, hogy a törvény ajánlásokra vonatkozó része a népszavazási kezdeményezés során az aláírásgyűjtésre is vonatkozik.

A bizottság tagjai az ülésen egyebek mellett arról vitatkoztak, hogy az idézett paragrafus csak az aláírókra, vagy az aláírásokat gyűjtőkre, szervezőkre is vonatkozik-e. Utóbbiaknak ugyanis nem tiltja semmi, hogy munkájukért pénzt, vagy bármi mást kapjanak. Végül az az álláspont kapott többséget, hogy a jogszabály az aláírásgyűjtésben részt vevőkre is érvényes.

Az LMP fellebbez

Az LMP a döntés után közölte, fellebbez az OVB határozata ellen, mert azt politikai döntésnek tartja. "Ez a Fidesz népszavazásgyilkoló kampányának egy újabb aljas húzása"- mondta Vágó Gábor, a párt kampányfőnöke szombati sajtótájékoztatóján. A politikus szerint "jogilag nonszensz" az OVB határozata, amelyben rengeteg ellentmondás van, miközben ellentétes a Fővárosi Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság több korábbi határozatával is. Az LMP a fellebbezés idején is folytatja népszavazási aláírásgyűjtési akcióját - jelentette be Vágó Gábor.

Az LMP március 5-én kezdte meg az országos aláírásgyűjtést népszavazási kezdeményezéséhez, amelyen négy kérdést szeretne feltenni az embereknek. A népszavazáson a kormány néhány intézkedését szeretnék semmissé tenni. Az emberek arról nyilváníthatnának véleményt, hogy emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a nemrég bevezetett 90 napról a korábbi 260 napra, és hogy 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni egy munkahelyen. A népszavazási kérdések között szerepelne, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni, illetve hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon.

A népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást április 2-ig kell összegyűjteni. Az LMP pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy addig 88 ezer aláírás gyűlt össze, ezért "izgalmas véghajrá" elé néznek. A párt szerint 17 ezer aláírásgyűjtő ív van kint állampolgároknál, szerinte ezeken "áll vagy bukik a népszavazás sikere". Vágó Gábor, a párt kampányfőnöke azt mondta, hogy a szavazás szerintük nem csupán a munkavállalói jogokról szól: az új népszavazási szabályok miatt 2014-ig ez lehet az utolsó lehetőség, hogy a "leosztályozzák" az Orbán-kormány tevékenységét.