Nincs mire felírni a gyógyszert

Vágólapra másolva!
Egy közbeszerzési vita miatt leállt az orvosi vények nyomtatása az országban, és leghamarabb a jövő héten kezdődhet újra a papírok gyártása és postázása. Több orvos is panaszkodik arra, hogy elfogytak az eddig kapott vények, és nincs mire felírnia a gyógyszereket.
Vágólapra másolva!

Három hete nem kapok recepteket - mondta a delmagyar.hu-nak egy szegedi háziorvos, aki ezért egyre nehezebben tud felírni gyógyszereket a betegeinek. Korábbról megmaradt egy nagy halom régi recept, most azokat használom, de ez nem túl ideális megoldás, mert az újnál kisebb, így sok esetben nem fér rá minden, amit rá kellene nyomtatni" - mondta a háziorvos, aki hiába nyújtott be igényt a vényekre.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis egyelőre nem tudja pótolni a hiányt egy közbeszerzési vita miatt. Korábban az Állami Nyomda gyártotta a vényeket, de az új tenderen érvénytelennek nyilvánították a pályázatát, így a másik ajánlattevő nyert. Március elsejétől már ennek a cégnek kellene gyártania a recepteket, csakhogy az eredménytelennek minősített ajánlattevő először előzetes vitarendezési kérelemmel, majd a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt jogorvoslati kérelemmel élt az eljárás ellen.

"Mind a vitarendezési, mind a jogorvoslati kérelem halasztó hatállyal bír a szerződés megkötésére, így jelenleg az OEP nem tudott szerződni a vények gyártására" - mondta a delmagyar.hu-nak az OEP sajtóosztálya. Létezik úgynevezett biankórecept is, ebből azonban egy orvos maximum ötszáz darabot kaphat. Ez nagyjából két napra elegendő.

Az OEP már kérte a szerződés megkötésének azonnali engedélyezését, erről a napokban dönthet a Közbeszerzési Döntőbizottság. "A szerződéskötést március 26-i dátummal engedélyezheti a döntőbizottság, ebben az esetben az OEP haladéktalanul szerződést köt, és a nyomda megkezdi a vények azonnali gyártását és postázását" - közölte a sajtóosztály.