Fideszes győzelmek a választásokon

Vágólapra másolva!
A szentendrei képviselő-és a nyírcsászári polgármester-választáson is a kormánypártok jelöltje győzött. Szentendrén alacsony részvétel mellett nagy fölénnyel nyert a kormánypárti jelölt, míg Nyírcsászáriban sokan vettek részt a szavazáson és szoros eredmény született. Szobon a választásra jogosultak több mint fele választott a három független jelölt közül.
Vágólapra másolva!

Kőrösi Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje lett a szentendrei 7. számú egyéni választókerület új képviselője, miután a négy jelölt közül ő szerezte a legtöbb szavazatot - közölte az elsődleges eredményt vasárnap este Molnár Ildikó, a város önkormányzatának címzetes főjegyzője. A választókerület szavazásra jogosult 1 956 polgára közül 456-an járultak az urnákhoz, ami 23,3 százalékos részvételnek felel meg. Kőrösi Tibor 212 voksot kapott, így vele egészül ki a fideszes Hidegkúti Gergely tavaly decemberi lemondása után 14 fősre csökkent képviselő-testület.

Az időközi választáson ifj. Lator László (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület, TESZ) lett a második 111 vokssal, a harmadik helyen 73 szavazattal Lontai Tamás (MSZP), míg a negyediken 56 vokssal Holló István (Jobbik Magyarországért Mozgalom - Szentendrei Nemzeti-Konzervatív Kör) végzett.

Nyírcsászáriban fideszes, Szobon független jelölt nyert

Vasárnap Nyírcsászáriban is időközi választás volt, amelyen a település eddigi vezetőjét - a Fidesz-KDNP jelöltjét - Zichar Jánost választották meg polgármesternek. Ványi Zoltán, a község megbízott jegyzője elmondta, Zichar 292 szavazattal végzett az első helyen, megelőzve két független kihívóját, a 274 szavazatot gyűjtő Krasznai Gyulát és a 141 voksot szerzett Csordásné Nehéz Máriát. A 965 választásra jogosult közül 715-en járultak az urnák elé, nyolc érvénytelen szavazat volt. A településen önkormányzati képviselő-választást is tartottak, az eredmények összesítése folyamatban van. Ványi Zoltán tájékoztatása szerint a hat képviselői helyre huszonheten jelöltették magukat, közülük négyen a Fidesz-KDNP, huszonhárman pedig független színekben indultak. Az időközi voksolást azért kellett megtartani az 1271 lakosú, Nyírbátor melletti községben, mert a képviselő-testület január 19-én feloszlatta magát.

Szobon a nem hivatalos végeredmény szerint a független Remitzky Zoltánt választották polgármesterré a vasárnapi időközi helyhatósági választáson. A település jegyzője, Együd Bertalan közölte, az 52 százalékos részvétel mellett megtartott választáson a három független polgármesterjelölt közül - a települést 1990 és 2010 között irányító - Remitzky Zoltán kapta a legtöbb, 683 voksot, így beülhet a 2010-ben őt legyőző Szőke István helyére, aki 546 szavazattal a második helyet szerezte meg.