Tanyákat is veszélyeztet a Jászberény mellett pusztító tűz

Vágólapra másolva!
Kiemelt fokozatú tűzben égett le több hektárnyi erdő Kiskunhalas közelében, Szentendre határában pedig az avar gyulladt ki. Jászberény mellett késő este szintén egy erdőben csaptak fel a lángok.
Vágólapra másolva!

Tanyákat is veszélyeztetnek a lángok egy égő erdőben Jászberény és Jászfelsőszentgyörgy között, ahol feltehetőleg egy nádasban napközben már megfékezett tűz éledt újra és terjedt tovább az esti órákban - mondta Bakó Tibor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese vasárnap késő este.

A Jászság hajtai részén található mintegy 300 hektár erdőből vasárnap este 20 hektárnyi fa és aljnövényzet lángolt, az ötös, kiemelt fokozatú készültséget igénylő tűzhöz nem sokkal este 21 óra előtt riasztották a tűzoltókat. Hozzátette: bár az oltást jelentősebb akadály nem nehezíti, ám a munka előre láthatólag így is legalább hétfő reggelig tart majd - tájékoztatott az ügyeletes.

Vasárnap az ország más részein is tűz pusztított. Tíz hektár erdő és avar égett Zsana és Kiskunhalas között; a négyes kiemelt fokozatú tűz oltásában kilenc tűzoltóautó harminchárom tűzoltóval vett részt. A tüzet sikerült körülhatárolni, majd megkezdődött a kárfelmérés. Délután Szentendre határában kéthektárnyi területen kigyulladt az avar és a száraz fű. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, a lángok víkendházakat is fenyegettek, az oltásban a fővárosi és a szentendrei tűzoltók vesznek részt.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig azt közölte, hogy a Kis-Balatontól pár kilométerre, Főnyed külterületén közel tíz hektáron égő nádas, a tűz lakott területet nem veszélyeztet. A vizes, mocsaras területen lángra kapott nádast délután fél öt óta igyekeznek eloltani a marcali, a keszthelyi, a nagykanizsai tűzoltók és a szőkedencsi önkéntesek. Ellentüzek gyújtásával már sikerült a lángok továbbterjedését megakadályozni, és a tüzet négy oldalról lokalizálni. Az oltási munkákkal a szakemberek reményei szerint még az éjszaka folyamán végeznek.