A BKV-ról, a Szigetről és a vízművekről dönt a Fővárosi Közgyűlés

Vágólapra másolva!
Zárt ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlását és a BKV-kölcsönt is. A budapesti képviselők döntenek a Sziget közterület-használati kérelméről, amely alapján a fővárosi önkormányzat ötvenmillió forinthoz juthat a fesztivál megrendezéséből.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésének elején az MSZP és a Jobbik is kezdeményezte, hogy nyílt ülésen tárgyalják a BKV-nak nyújtandó áthidaló kölcsön és a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról szóló javaslatot is. A közgyűlés azonban elvetette mindkét kezdeményezést, így mindkét témát zárt ülésen kezdték el tárgyalni.

A zárt ülésen Tarlós István főpolgármester mandátumot kaphat a Fővárosi Vízművek befektetői jogviszonyainak megszüntetésére. A főpolgármester korábban ismertette, hogy a francia Suez Environnement-nal és a német RWE-vel 15,1 milliárd forintos árról egyeztek meg előzetesen, a végső döntést közgyűlés hozza meg.

A képviselők szavaznak a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. közterület-használati kérelméről is, amelynek alapján a tavalyival megegyező, nettó 50 millió forintot kapna a főváros a Sziget Fesztivál megrendezéséből.

Tulajdonosi hozzájárulást adhat a testület a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában annak Siófokon történő felállításához. Az LMP a közgyűlés előtt sajtótájékoztatóján az egész akciót elítélte, mert "indokolatlan, barbár cselekedetnek" tartja. Az LMP-s Somfai Ágnes azt is elmondta, hogy a BKV-nak nyújtandó kölcsönt nem fogják támogatni.