Bűnösnek vallotta magát a társát lelövő vadász

Vágólapra másolva!
Büntetőügyének első tárgyalási napján bűnösnek vallotta magát az a vadász, aki halálosan megsebesítette a társát egy tavaly májusi hajtáson. A férfi azt állítja, hogy ő vaddisznót látott, de valami eltéríthette a lövedékét.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Szigetvári Városi Bíróságon annak a vadásznak a büntetőpere, aki 2011 májusában sörétes puskával meglőtte a társát. A férfin már nem tudtak segíteni a mentők. A hétfői tárgyalási napon N. Árpád azt vallotta: a végzetes lövés leadásakor egy vaddisznó hátát látta az általa vezetett vadhajtáson, de a lövedékét valami eltéríthette, így következhetett be a tragédia.

Az eset után nem sokkal a Magyar Televízió Híradójának Bognár Zoltán, a Baranya megyei FM Hivatal vadászati osztályvezetője azt mondta, hogy "a vadászati és etikai szabályok sorozatos be nem tartása, azok megszegése vezetett ehhez a súlyos halálesethez". A Bama.hu Baranya megyei hírekkel foglalkozó lap szerint a vádlott egy volt rendőr.

Egy vizslát is lelőtt a vadász

A vád szerint N. Árpádot azzal bízta meg a baranyai Teklafaluhoz közeli terület gazdája, hogy szervezzen vadászatot, megelőzve a nagyobb vadkárt a vaddisznók által gyakran látogatott közeli kukoricaültetvényben. A férfi a hajtás során véletlenül lelőtte a későbbi áldozat vizsláját, de a vadászatot ennek ellenére folytatták. A baleset akkor következett be, amikor N. Árpád és a sértett is elhagyta azt a helyet, amelyet előzetesen megbeszéltek, és ezt nem tudatták egymással. A szervező vaddisznónak vélte vadásztársát és rálőtt. A férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Hat évet is kaphat

Az ügyészség szerint N. Árpád többszörösen megszegte a vadászatra vonatkozó szabályokat. Nem volt képesítése társas vadászatok szervezésére, annak időpontját előre nem jelentette be. A résztvevők nem viseltek láthatósági mellényt, nem részesültek balesetvédelmi oktatásban a vadászat előtt. A vádlott nem készített hajtástérképet, és nem történt meg a lőirányok, tilos lőállások kijelölése sem - áll a vádiaratban. N. Árpád az eseményt előzetesen egyéni vadászatként tüntette fel a vadásznaplóban.

Az ügyészség a nyugdíjas férfit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és magánokirat-hamisítással vádolja. Utóbbival azért, mert a társas vadászatot egyéni vadászatként tüntette fel a vadásznaplóban. Tettéért halmazati büntetésként a férfi akár hat év szabadságvesztéssel is sújtható.

Az ügyész a tárgyaláson megjegyezte: a vadászat olyan bokros területen történt, ahol célzott lövést nem lehetett biztonságosan leadni, a foglalkozásra vonatkozó szabályok pedig egyértelműen rögzítik, hogy lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat kétséget kizáróan felismeri.