Vágólapra másolva!
A népszámlálás előzetes adatai szerint tíz év alatt 2,1 százalékkal csökkent Magyarország népessége, amely tavaly október 1-jén 9 981 865 főt tett ki. Csak a fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosság száma, Békésben több mint 9 százalékos a fogyás. Továbbra is több a nő az országban.
Vágólapra másolva!

A tavaly őszi, 15. országos népszámlálás előzetes adatai szerint 9 981 865 fő él Magyarországon. Az azt megelőző 2001-es népszámláláskor még 10 198 315-en éltek Magyarországon, így 2,1 százalékkal (mintegy 216 ezer fővel) kevesebben vannak most, mint tíz évvel ezelőtt - jelentette be Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese az előzetes adatokról tartott keddi sajtótájékoztatón. Mint mondta, 1981 óta folyamatosan csökken az ország népességszáma, ami példa nélküli Európában.

Mindenki Pest megyében akar élni

Budapest és Pest megye, valamint Győr-Moson-Sopron megye lakossága nőtt az előzetes adatok alapján. Mindenhol máshol csökkenést mutatnak az adatok. Békés megye lakossága fogy a legnagyobb mértékben, ez az arány 9 százalékos. Budapest népsűrűsége kiugróan magas, 3300 fő jut egy négyzetkilométerre. Az összes többi megyében 100-as nagyságrendű ez a szám. A legalacsonyabb népsűrűségű megye továbbra is Somogy.

Az elmúlt tíz évben átlagosan 3 négyzetméterrel nőtt a lakások alapterülete, a városokban 2, a falvakban 3 négyzetméterrel nagyobb lakásokban élnek az emberek. Továbbra is Budapesten a legnagyobb a kislakások aránya, 80 négyzetméter alatti lakásban élnek a legtöbben, a lakások egyötöde 40 négyzetméteresnél kisebb. 80 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű ingatlanok a falvakban jellemzőek. A népszámlálás során összesen 4 millió 389 ezer lakóegységet írtak össze, 318 ezerrel többet, mint 2001-ben.

Még mindig több a nő

Továbbra is több nő él az országban, mint a férfi, a nők aránya 52,8 százalék. Minden megyében tovább nőtt az ezer férfira jutó nők száma, a növekedés azonban alig észrevehető Vas, Nógrád és Borsod megyében. Továbbra is Budapesten a legkedvezőtlenebb a nemek aránya, itt ezer férfira 1210 nő jut, míg Fejérben 1061.

Egy kérdésre válaszolva Németh Zsolt a sajókazai esetről azt mondta, hogy az több szerencsétlen véletlen egybeesése volt, és meglévő helyi konfliktusok nyilvánultak meg. De nem a KSH-tól kerültek ki az adatok - szögezte le. Mint arról beszámoltunk, korábban feljelentést tett a település jegyzője, mert szerinte a buddhisták a népszámlálás során nemcsak segítettek kitölteni a romák számára a kérdőíveket, de közben buddhista vallásúként is feltüntették őket. Így mintegy 300 buddhistát jegyeztek fel a faluban. Németh Zsolt elmondta, hogy a KSH végleges adataiban az jelenik majd meg, amit a helyi lakosok önbevallása alapján rögzítettek.

Tavaly ősszel 40 ezer számlálóbiztos gyűjtötte az adatokat. Alig ezer olyan ember volt, aki megtagadta a válaszadást. A lakosság kétharmada hagyományos interjú formájában adta meg válaszait a kérdezőbiztosnak, 19 százalék az interneten válaszolt, 16 százalék pedig postai úton adta fel az általa kitöltött kérdőívet.

Az [origo] által korábban megkérdezett népszámlálók többsége bizalmatlan és megbízhatatlan emberekre panaszkodott. Rossz csengők, felirat nélküli postaládák, elutasító emberek nehezítették a dolgukat, tapasztalataik szerint az idősekkel egyszerűbb volt együttműködni, mint a jómódú fiatalokkal. A vidéken dolgozó biztosok kedvezőbb tapasztalatokról számoltak be.