Magyarország, aggódunk érted

Orbán Viktor külföldi barátai, pro-orbán tüntetés, március 15., lengyel felvomulók a Kossuth téren
Vágólapra másolva!
Az egyiknek tetszik a magyar alkotmány, a másik félti a demokráciát, a harmadik nincs kibékülve Orbán Viktorral, a negyedik példaképnek választaná. Kiszabadult Magyarország határai közül a magyar politika, egyre többször szerveznek különböző külföldi csoportok Orbán Viktort és a magyar kormányt támogató vagy épp elítélő tüntetéseket különböző európai országokban. Az akciók ritkán látványosak, sokszor több közük van a helyi magyarokhoz, mint a külföldiekhez, de meglepő koalíciók is összejönnek.
Vágólapra másolva!

A magyar demokráciáért aggódó tüntetők jelentek meg szombaton a berlini magyar nagykövetségnél, hogy jelezzék, nem elégedettek azzal, ahogy a politikai helyzet alakul Magyarországon. Alig másfél hete lengyelek egész serege kiabálta Budapest utcáin vonulva, hogy "Viktor Orban!" Úgy tűnik, hogy miközben egyre keményebb politikai csatákat vív az Európai Unióval, a magyar politika kiszabadult az országhatárok közül.

Külföldön eddig leginkább csak a Fidesz európai politikai szövetségesei, a vele egy pártcsaládba tartozó néppárti politikusok szólaltak fel rendszeresen a Fidesz védelmében. A külföldi tüntetések azonban azt a látszatot keltik, mint ha a környező európai országokban a hétköznapi emberek vonulnának az utcára, hogy kifejezzék az Orbán Viktorral érzett szolidaritásukat, vagy ellenkezőleg: épp azért, hogy jelezzék, nem teszik nekik, amit a kormány csinál. Hol, kik és miért kiabálták Orbán nevét az elmúlt hónapokban?

Németország - Orbán mellett, Orbán ellen

Orbán Viktor az elmúlt két hónapban kétszer is járt Németországban, hogy a gazdasági együttműködésről tárgyaljon, látogatásait mindkét alkalommal tüntetések kísérték. Először február végén, Frankfurtban, majd március 22-én Münchenben szerveztek szimpátiatüntetést Orbán fogadására. Előbbit végül nem sikerült megtartani, mert a tervezett helyszínt a magyar kormány ellen tiltakozó német tüntetők lefoglalták, de néhány szimpatizáns így is megjelent, és nyilatkozott a sajtónak. A müncheni tüntetésen mintegy 200 ember virággal fogadta Orbánt, és angol, német és magyar feliratokkal éltették.

A Németországban tartott Orbán-párti tüntetéseket nem németek, hanem kint élő magyarok szervezték, és a demonstrációkon részt vevő emberek is jórészt magyarok voltak. A szervezők a szimpátiatüntetésekről mind magánemberként, "a tüntetők nevében" nyilatkoztak, és egyetlen tudósításból sem derült ki, hogy áll-e valamilyen szervezet mögöttük. A márciusi müncheni tüntetés egyik szervezője, Czibulás Gábor a kormánypártokkal jó kapcsolatot ápoló Burg Kastl bajorországi magyar gimnázium öregdiák-szervezetének vezetőségi tagja. Az 56-os magyar menekültek számára alapított bencés gimnáziumot a parlamentben többek között Kövér László és Lezsák Sándor méltatta, Orbán Viktor miniszterelnök pedig külön levélben köszöntötte és dicsérte őket két éve.

A szervezők azzal magyarázták a tüntetést, hogy Magyarország ellen a nyugati sajtóban hadjárat folyik. "Meg akartuk mutatni a német médiának, hogy amit ők Magyarországról és Orbán Viktorról terjesztenek, az nem igaz" - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Czibulás.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Orbán virágot kap a müncheni tüntetőktől

Szombaton a magyar demokráciáért tüntetett a berlini magyar nagykövetség épülete előtt nagyjából nyolcvan német fiatal. A demonstrációt a Németországi Európa Unió, a Fiatal Európai Föderalisták nemzetközi ifjúsági mozgalom németországi tagszervezete szervezte. A mozgalom az Európai Unió tagállamai közti együttműködés erősítését szeretné elérni.

A megmozdulást hirdető szórólapokon a rendező szervezetek azt írták, nem Magyarország ellen, hanem a magyar demokráciáért tüntetnek. A demonstráción többen táblákat tartottak a magasba. Az egyiken az állt: "Magyarország, aggódunk érted". A megmozdulás fő szónoka Rainer Wieland, az EUD elnöke és a Fidesszel egy pártcsaládba tartozó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Wieland azt mondta, nem vonják kétségbe, hogy Magyarország demokratikus berendezkedésű állam, ugyanakkor aggódnak a "demokrácia minősége miatt".

Orbán Viktor februári frankfurti látogatására időzítették tüntetésüket német baloldaliak a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székháza előtt. Az épületben a demonstráció ideje alatt a magyar kormányfő tartott előadást. A tüntetésen német antifasiszta és kommunista csoportosulások egytucatnyi aktivistája vett részt. A tüntetőket állításuk szerint felháborította a magyarországi romapolitika. Transzparenseiken azt írták: "Orbánt megállítani", "a fasiszta rendszereket szétverni".

Lengyelország - Orbán mellett

Az Orbán Viktor iránti lengyel rajongás először január végén mutatkozott meg, amikor 100 konzervatív lengyel értelmiségi írt csodáló levelet a magyar miniszterelnöknek. A lengyel támogatás március 15-én érte el a tetőpontját, amikor több ezer lengyel tüntető utazott Budapestre, és Orbán nevét skandálva vonult végig a főváros utcáin.

Az Orbánt éltető lengyelek a lengyel politika radikálisabb alakjai. Többek között a Radio Maryja katolikus rádió, a Niedziela című katolikus hetilap, valamint a Gazeta Polska című konzervatív napilap körül szerveződnek, amelyekben Orbán Viktort rendszeresen elszánt szabadságharcosként ábrázolják. A budapesti menet egyik szervezője, a Solidarni (Szolidaritás) nevű szervezet a hétvégén pártot is alapított Szolidáris Lengyelország néven, amely alapító kongresszusán bejelentette, Orbán Viktort tartja követendő példának. A párt vezetői olyan radikális politikusok, akiket tavaly kizártak a Jaroslaw Kaczynski által vezetett lengyel nemzeti konzervatív pártból.

Azt mondják, azért támogatják Orbánt, mert csodálják a bátorságát és azt, hogy szembeszáll az EU nagy országaival a magyar szabadság érdekében. A magyarországi lengyel menetet szervező lap, a Gazeta Polska főszerkesztője ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, a magyar kormány támogatásával meg tudják mutatni, hogy ők is "szabad nemzet" akarnak lenni. Március 15-én az [origo]-nak sok lengyel beszélt arról, hogy az Orbánért rajongó lengyelek nagyon elégedetlenek a jelenlegi lengyel kormánnyal, és Lengyelországban is olyan vezetőt akarnak, mint Orbán.

Fotó: Mudra László [origo]
Lengyelek éltetik Orbánt Budapesten

Olaszország - Orbán ellen

Idén januárban a római magyar nagykövetség előtt az Európai Unió alapvető értékeinek védelmére hivatkozva gyűltek össze tüntetők. Az egyórás szolidaritási tüntetést az Olasz Nemzeti Sajtószövetség (FNSI), az olasz újságírók egységes szakszervezete kezdeményezte. Nagyjából ötvenen lehettek, védelmüket az olasz csendőrség biztosította. A tüntetésen részt vettek az Amnesty International olasz tagjai és néhány Rómában élő magyar is.

A szervezők szerint a magyarországi események veszélyes példát mutatnak arra, minek nem szabad megismétlődnie Európában. "A magyar, az olasz és az európai civil értékek, a szabad hírszolgáltatás érdekében vagyunk itt" - mondta hangosbemondóval tartott beszédében Franco Siddi, az FNSI titkára. Siddi súlyos problémának nevezte magyar "újságíró kollégák elbocsátását, rádiók bezárását", azt, hogy a magyar közszolgálati médiától szakszervezeti tagokat bocsátottak el. "Mi nem kérdőjelezzük meg Magyarország autonómiáját, de a nagy történelmű Magyarország ma bepiszkítja az egységes Európa képét" - nyilatkozta Siddi.

Litvánia - Orbán mellett

Január közepén a litván parlamentben határozattervezetet nyújtottak be arról, hogy Litvánia kiáll Magyarország szuverenitása mellett, és méltatták, hogy a magyar parlament új alkotmányt fogadott el. Két hónappal később, március 15-én egy csoportnyi litván fiatal is Budapestre utazott, hogy Orbán Viktor mellett tüntessen: ők az [origo]-nak szintén főleg az új magyar alkotmányt dicsérték, amelyet állításuk szerint többen olvastak is. A Magyarországról szóló határozattervezetet a 141 tagú litván parlament kereszténydemokrata képviselőcsoportjának 25 tagja írta alá: ők a Fidesszel egy európai pártcsaládba, az Európai Néppártba tartoznak. A litván parlament honlapján elérhető közlemény szerint azonban a határozattervezet nem általános vélemény Litvániában, azt a parlament még március elején sem fogadta el, és a parlament elnöke egy svédországi diplomáciai útján magyarázkodásra is kényszerült miatta. Az elnök svéd diplomatákkal közölte: a tervezet a magyar alkotmányt méltatja, de ez nem jelenti azt, hogy a litván parlament az Európai Bizottság által kritizált ügyekben is támogatja a magyar döntéseket.

A magyar kormánynak küldött litván támogatás március 15-én kimerült egy 38 fős, zászlókkal gazdagon felszerelt diákcsoportban. Az egyetlen busszal Magyarországra hozott fiatalok vezetője az [origo]-nak azt mondta, lengyel konzervatívok meghívására litván keresztény ifjúsági csoportok tagjait hozták el, akik között egyetemisták és középiskolások is voltak. A litván politikusok és a Budapesten tüntető diákok a lengyelekkel ellentétben nem Orbán Viktort, hanem az új magyar alkotmányt éltették. Budapesti litván tüntetők az [origo]-nak azt mondták, náluk, a továbbra is orosz befolyás által veszélyeztetett Litvániában is szükség lenne a kommunista múlt kigyomlálására, ezért lelkesednek például a bírósági vezetők nyugdíjazásáért. Volt olyan tüntető is, akinek elsős gimnazistaként fogalma sem volt arról, mi folyik Magyarországon, de szívesen eljött megnézni Budapestet.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
A litvánok is eljöttek

Románia - Orbán mellett

A kormány támogatására szervezett budapesti tüntetéseken rendszeresen megjelentek Erdélyből érkező tüntetők is. A székelyek közül sokan éljeneztek Orbán Viktornak a januári és a márciusi békemeneten is. Az erdélyi tüntetők jelentős részét a Fidesz erdélyi szövetségesei utaztatják Budapestre buszokkal. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), amely korábban stratégiai partnerséget kötött a Fidesszel, többek között a Facebookon hirdette meg, hogy szimpatizánsokat szervez a budapesti tüntetésekre.

Az EMNT felhívásában azzal indokolta a kormánypárti tüntetéseken való részvételt, hogy "minden nemzetközi és baloldali országrontó törekvés ellenére magyarnak lenni jó". A januári békemeneten az [origo]-nak egy sepsiszentgyörgyi férfi azt mondta, a támogatással meg akarja hálálni Orbán Viktornak a magyar állampolgárság megadását. Március 15-én szintén vonultak székely zászlót lobogtató székelyek a tömegben. Az ő transzparenseik az EMNT fő követelését, az erdélyi autonómia kivívásának fontosságát hirdették, amiben Orbántól várnak segítséget.

Ausztria - Orbán ellen

Tavaly januárban párhuzamosan tüntettek Budapesten és az osztrák fővárosban a médiatörvény ellen. A rendőrség szerint 150, a szervezők szerint 250 fő vett részt a közel egyórás, békés tiltakozáson, amelynek a végén egy petíciót adtak át a bécsi magyar nagykövetnek. A tüntetést kilenc szervezet, köztük az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet bécsi irodája, a bécsi Concordia Sajtóklub és más ausztriai újságíró-szervezetek, valamint az osztrák felsőoktatási hallgatói önkormányzat támogatta.

A résztvevők azt mondták, a sajtószabadságot és a tájékozódáshoz való jogot sértő új magyar médiatörvény miatt tüntettek. Felszólították a magyar kormányt, hogy vonja vissza a törvényt, az Európai Bizottságot és az osztrák kormányt pedig arra, hogy lépjenek fel határozottan ellene. "A magyar médiatörvény az első lépés a demokrácia eltörlése felé vezető úton" - mondta az egyik sajtószakszervezet szónoka.

Egyesült Államok - Orbán ellen

Tavaly március 15-én, a New York-i magyar főkonzulátus épülete előtt tüntettek a sajtószabadság védelme miatt. A megmozdulást, amelynek részvevői (nagyjából harmincan) piros-fehér-zöld szalaggal ragasztották le a szájukat és az új magyar médiatörvény ellen tiltakozó plakátokat mutattak fel, a Facebook segítségével szervezték. A főszervező Burton Orsolya, a Yale Egyetem antropológia szakos doktorandusza volt. A megmozdulás részvevői aláírtak egy levelet, amelyben ismertették az új magyar médiatörvényt elítélő hazai és nemzetközi állásfoglalásokat, és fölsorolták a médiatörvény módosítására vonatkozó követeléseiket.

Szlovákia - Orbán ellen

A pozsonyi magyar nagykövetség épülete előtt gyűltek össze tavaly január 18-án tüntetők. A megmozdulást az UM! szlovákiai polgári kezdeményezés szervezte. A tüntetők közt megjelent Ondrej Dostál, a szlovákiai Híd parlamenti képviselője. Felolvastak egy nyilatkozatot, amelyben a kezdeményezés tiltakozik a szerintük Magyarországon megnyilvánuló túlzott hatalomkoncentráció ellen, az olyan törvények ellen, melyek nézetük szerint ellentétesek a demokráciával, valamint a médiatörvény ellen. "A tiltakozás reagálás a médiatörvényre, a sajtószabadság korlátozására, az Alkotmánybíróság jogainak korlátozására és az utóbbi hónapok történéseire, de a szlovák diplomácia tétlenségére is" - mondta még a tüntetés előtt újságíróknak Róbert Mihály, a megmozdulás szervezője.