Vágólapra másolva!
A volt kormányfő szerint az egyházak mondjanak le az előjogaikról és adják ki a volt ügynököket.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc arra szólította fel az egyházakat, hogy mondjanak le az előjogaikról, mindenekelőtt adózási kiváltságaikról. A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke példaként hozta, hogy az egyházak a civil szervezetekénél szélesebb körű mentességet élveznek a helyi adók, a gépjárműadó, a cégautóadó alól, és egyedüliként nem kötelesek illetéket fizetni. Felvetését, hogy az egyházak mondjanak le privilégiumaikról, azzal indokolta: a kormány az elmúlt időben számos társadalmi csoport előjogait vonta meg, újabb és újabb terhekkel sújtva őket, miközben az egyházi kiváltságok csorbítatlanok maradtak.

Gyurcsány Ferenc emellett arra kérte az egyházakat, nézzenek szembe múltjukkal, és "egyelőre önszántukból" adjanak számot arról, vezetőik, papjaik közül kik működtek együtt az állampárttal és a kádári titkosszolgálattal.

A Magyar Katolikus Egyházat arra is felszólította, vizsgálja meg, hogy az elmúlt évtizedekben berkein belül történtek-e fizikai atrocitások, szexuális visszaélések, majd megállapításairól számoljon be a nyilvánosságnak, és tegye közzé, mit tett az esetleges visszaélések kivizsgálása, a felelősök számonkérése érdekében.

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint kultúrharcnak nevezhető a támadás,amelyet a Demokratikus Koalíció indított az egyházak ellen. A kisebbik kormánypárt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a csúsztatásokkal teli DK-bejelentés nem szolgál másra, mint fogást találni a kormánypártokon, az értékvilágukhoz közelálló, társadalmilag rendkívül hasznos szolgálatot végző egyházak kikezdésével. A KDNP szerint "olcsó és szánalmasan populista próbálkozás" az egyházak kapcsán ügynök-kérdést, szexuális bántalmazásokat emlegetni a szavazótábor növelése céljából. "Álszent az az érvelés, amely az alázat erejét kéri számon a bukott kormányfő felszólításával: mondjanak le könnyítéseikről" - fogalmaztak, majd Gyurcsány Ferenc figyelmébe ajánlották, hogy ezen jogosultságok elvételével több ezer magyar ember pótolhatatlan megsegítése kerülhetne veszélybe.