Dr. Bubóval tüntettek Schmitt doktorija ellen a Parlamentnél

LMP Csak úgy doktor úr ő, ahogyan én orvos! elnevezésű flashmobján, Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Villámdemonstrációt szervezett az LMP a Kossuth térre a köztársasági elnök plágiumügye miatt, miután kedden nyilvánosságra került a Schmitt Pál kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentése. A tüntetők az ország szégyenének nevezték az államfőt, és Schmittet gúnyoló dalokat játszottak a Parlament előtt.
Vágólapra másolva!

Néhány százan követelték Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását kedd este a budapesti Kossuth téren. Az LMP által szervezett rövid demonstráción összegyűlt emberek a parlament előtt azt skandálták, hogy "mondjon le", miután kedden nyilvánosságra került a Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának plágiumgyanúját vizsgáló bizottság jelentése.

A rendezvényen a szervezők a köztársasági elnököt gúnyoló dalokat játszottak egy hangszóróval. A Kossuth téren felharsant többek között a Dr. Bubó című magyar rajzfilmsorozat zenéje, utalva az államfő kétségbe vont doktori címére, de elhangzott a Kozmosz együttes Schmitt Pál köszöntése című száma is.

LMP-s aktivisták a rövid demonstráción arról beszéltek, hogy Schmitt Pál plágiuma az egész ország szégyene, a köztársasági elnök pedig méltatlan a nemzet képviseletére. Egyikük úgy fogalmazott, hogy a Fidesz "bePalizta az országot", és ezért a felelősség elsősorban Orbán Viktoré, mivel ő akarta Schmittet mindenképpen elnöknek választani.

A flashmobon felszólaló Bálint Gergely, az LMP aktivistája Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavait idézte, amelyek szerint "az elmúlt évtizedben Magyarországot sokan nevezhették következmények nélküli országnak (...) Sok millió magyar dolgozik keményen és törekszik a becsületes életre, és a nemzet csak akkor lehet erős, ha a szabályok mindenkire vonatkoznak, ezért a kiskapukat be kell zárni". Utána Erőss Gábor, az LMP választmányi tagja szólalt fel, aki bemutatta saját doktori disszertációját. A politikus kijelentette, hogy a 661 oldalas munka elkészültét az ő esetében hat és fél éves kutatómunka előzte meg. "Minden doktortársam nevében kikérem magamnak, hogy egy csaló, aki nem maga írta a disszertációját, ezt a doktori címet továbbra is viselje" - mondta a jelenlévők füttyel vegyes tapsa közepette.

Végül Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője lépett a mikrofon elé, aki arról beszélt, hogy ő hét éven keresztül írta doktori disszertációját. "Innentől kezdve maximálisan visszautasítom azt, hogy Magyarország köztársasági elnöke fogja magát, és lopott holmikkal ékeskedik" - jelentette ki a politikus, aki a "teljes tudományos közösség arconcsapásának" nevezte, hogy Schmitt Pál még mindig államfő lehet. A demonstráción az LMP több országgyűlési képviselője is megjelent, tudósítónk látta Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, de ők nem mondtak beszédet.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tüntetést körülbelül egy tucat rendőr figyelte, de semmilyen atrocitás nem történt. A gyűlés mintegy 15 perc után véget is ért.

A Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori dolgozatát vizsgáló bizottság kedden nyilvánosságra hozott megállapításai szerint Schmitt doktori dolgozata jelentős részét másolta, a forrásokat nem megfelelően jelölte meg. A jelentés készítői ennek ellenére nem az államfőt marasztalják el, hanem az egyetemet, mondván, a szövegazonosságot nem tárta fel idejében, ezért a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak. A bizottság jelentéséről itt, a parlamenti pártok reakcióiról itt olvashat bővebben.