Pletykapadot kapnak a kormány által megmentett családok

Ócsa, szociális családiházépítési program, mintaházak
Vágólapra másolva!
Csicsókát, napraforgót, naspolyát és birset is termeltetne az állam azokkal a bedőlt hitelesekkel, akik az Ócsa mellett felépülő szociális házakban kezdhetnének majd új életet. A hagyományos kialakítású házakhoz hatalmas kerteket terveztek nyugágyakkal, a gyerekeknek játszóvárral és homokozóval, de egyelőre nem tudni, hogy mindezt ki fogja fizetni.
Vágólapra másolva!

Tornác, spalettás ablakok, rózsával és szőlővel futtatott pergola, kerti grill, hintaágy, a gyerekeknek homokozó és játszóvár, hatalmas, árnyékot adó fák, gazdagon termő gyümölcsös, rendezett veteményesek - ilyennek álmodták meg a Belügyminisztérium kérésére azokat a házakat és a hozzájuk tartozó nagy kerteket, amelyeket Ócsa mellett terveznek felépíteni. A kormány honlapján nyilvánosságra hozott tervek alapján irigylésre méltó új otthonuk lehet azoknak a bedőlt hiteleseknek, akik az ócsai szociális házakban kapnának lehetőséget az életük újrakezdésére.

A kormány tavaly augusztusban jelentette be, hogy szociális lakásokat épít azoknak a családoknak, akik nem tudják fizetni a devizahitelüket, ezért a bank elárverezi a lakásukat. A Pest megyei Ócsa mellett ki is jelölték azt az állami földet, ahol a tervek szerint 500 házból álló telepet megépítenék.

Kisebb házakat építenek

A Belügyminisztérium akkor még úgy tervezett, hogy az első nyolcvan ház idén március végére felépülhet, egyelőre azonban csak a tervek készültek el. A házak kivitelezőit közbeszerzési pályázaton fogják kiválasztani, amelyet még ki sem írtak. A minisztérium most nyár elejére ígéri, hogy az első nyolcvan ház felépül. Tavaly augusztusban azt tervezték, hogy az első nyolcvan lakásból 35 darab 50 négyzetméteres, 16 darab 60 négyzetméteres, 9 darab 70 négyzetméteres és 4 darab 80 négyzetméteres lesz, amelyeket a családtagok számának függvényében bérelhetnek a bajba került adósok. A minisztérium akkor azzal számolt, hogy a nyolcvan lakás felépítése és a hozzájuk kapcsolódó fejlesztések 4-6 milliárd forintba kerülnek.

A most nyilvánosságra hozott tervek szerint már változtattak az eredeti elképzelésen, mert a legkisebb házak mindössze 40,9 négyzetméteresek lesznek: egy szobából, egy nappaliból, egy kicsi, 3 négyzetméteres főzőfülkéből, egy kis fürdőből és egy kis kamrából állnak majd, igaz, tartozik hozzájuk egy 8 négyzetméteres fedett terasz is.

Forrás: Belügyminisztérium
Az egyik 70 négyzetméteres ház terve

A kis, négyzet alaprajzú házat spalettás ablakokkal rajzolta meg a tervező, és az utcák beépítési terve szerint összesen 16-ot építenének belőle. Az ötven négyzetméteres, kétszobás házakból 34 darab épülne. A 60, a 70 és a 80 négyzetméteres házaknak kétféle tervet is készítettek, pedig a nyolcvan négyzetméteresekből összesen csak négyet fognak építeni. A legnagyobb házakban nagy nappali és három hálószoba lenne, tartozik hozzájuk fedett terasz és tornác is.

Önellátásra szoktatnák a lakókat

A minisztérium nemcsak a házakra, a hozzájuk tartozó kertekre is készíttetett terveket. Ezek szerint háromféle telekméretre építkeznek majd Ócsán: a kisebb kertek ezer négyzetméteresek - 25x40 vagy 20x50 méteresek - lesznek, a nagyobb kerteket 25x50 méteresre, azaz 1250 négyzetméterre tervezik. A tervrajzok szerint nem feltétlenül a nagyobb házakhoz osztják majd ki a nagyobb kerteket, a nagy kertek rajzai között is van olyan, amelyen egy kisebb ház áll, pedig a kert a leírás szerint akár egy öttagú családot is képes lenne ellátni.

Azt már a program indításakor, tavaly augusztusban mondta a minisztérium, hogy a szociális házakhoz legalább ezer négyzetméteres kerteket adnak majd, hogy lehetőséget adjanak a nehéz helyzetbe került adósoknak arra, hogy önellátásra rendezkedjenek be, és a család ellátásához szükséges növényeket, esetleg baromfit és tojást megtermeljék a kertben. Az ígéret szerint a gazdálkodáshoz segítséget is kapnak majd az új, jórészt a fővárosból ide költöző lakók: a kormány karitatív szervezeteket fog felkérni arra, hogy szükség szerint mentorálással segítsék a családok önfenntartóvá válását.

Rózsalugas, napágy, kukoricaföld

A kerteket tervező Pagony Táj- és Kertépítő Iroda tizenötféle kertet tervezett a telkekhez. Az egyik háromszobás házhoz tervezett kert inkább a pihenést, mint a gazdálkodást szolgálhatja: közel húsz gyümölcsfát ültetnének bele, de egy kisebb veteményesen kívül a kert nagy része füvesített lenne. A kert egyik sarkába "családi és baráti összejövetelek számára" padokat és tűzrakó helyet terveztek, a kert közepére pedig nagy játszógyepet, homokozót és hintával kombinált játszóvárat a gyerekeknek.

Forrás: Belügyminisztérium
Nagy kert, a középen játszóvárral. Kattintson a képre, és nézze végig a kertek terveit nagy méretben!

A nagyobb kertek között van olyan is, amelyet teljesen gazdálkodásra terveztek: lenne ugyan az udvarban gyümölcsfás pihenőkert és egy kis díszkert is, de a nagy részét a "biointenzív" zöldséges vetemények, két fóliasátor, a gyümölcsfák- és bokrok, a komposztáló foglalná el, a kert végébe pedig kukoricát, napraforgót és csicsókát vetnének.

Az egyik hetven négyzetméteres házhoz olyan kertet terveztek, amelyikben van hely baromfiudvarnak, komposztálónak és farakásnak, veteményesnek, bodza- és mogyoróbokroknak, ribiszkének, birsalmának, külön kis kert a kutyáknak, a kiépített biciklitároló és szelektív hulladékgyűjtő mellett lenne fészer, nyári konyha és kerti kamra is, külön ágyást kaphatnának a fűszernövények és a virágok, lenne rózsával vagy szőlővel futtatott kocsibeálló, és egy füves rész is hintaággyal. A terv szerint ez a kert "egy energiatakarékosságra, környezettudatosságra törekvő négytagú család zöldség-, gyümölcs-, baromfihús- és tojásigényét bőségesen fedezi".

A tervezők minden ház elé terveztek "pletykapadot", így az újdonsült gazdáknak lenne hol kibeszélni a szomszédokkal, hogyan nő a fű a kertben.

Százezrekbe kerülhet az indulás

A minisztérium anyagaiból nem derül ki, hogy az elkészült tervek alapján be is rendezik-e a kerteket, vagy csak javaslatként adják majd át ezeket a lehetőségeket az új lakóknak.A minisztérium cikkünk megjelenése után válaszolt az írásban feltett kérdéseinkre. Azt írták, a kertek kiakítása nem része a lakásépítési programnak, azokat az oda költöző lakóknak kell majd megtenni.

A tervezett kertek kialakítása a gyümölcsfák, haszonnövények beépítésével, a komposztálók, ólak kialakításával, homokozókkal, játszóvárral és nyugágyakkal jelentős összegbe kerülhetnek, akár az állam fizeti majd, akár a beköltözőknek kell ezeket kialakítani. Megkerestük a terveket készítő Pagony Kert- és Tájépítő Irodát, és megkérdeztük tőlük, szerintük mennyibe kerül egy-egy ilyen kert kialakítása. Az irodánál azt mondták, hogy a tervezésnél nem számoltak a költségekkel, és nem is tudják nekünk megmondani, hogy szerintük mennyibe kerül egy ilyen kert, mert "a tételes költségszámítás sok időbe telne". Megkértük őket, hogy több mint húszéves kertépítői tapasztalatuk birtokában becsüljék meg nekünk, nagyságrendileg mennyit kellene költeni egy ilyen kert kialakítására, de azt mondták, erre a kérdésünkre sem tudnak választ adni.

Forrás: Belügyminisztérium


Kattintson a képre, és nézze végig az ócsai terveket nagy méretben!

Az [origo] megmutatta a kertek terveit egy kertépítéssel és -fenntartással foglalkozó kertésznek, aki azt mondta, a rajzolt kertek nagyon átgondoltak, jó kialakításúak, de szerinte idealisztikusak, százezrekbe kerülhet a kialakításuk, de szakszerű karbantartással is éveket kellene várni, hogy a kertek olyanok legyenek, mint amit a rajzok ígérnek. "Egy gyümölcsfa 800 forintba kerül, de amikor elültetik, csak egy bot, legalább öt év, mire gyümölcsöt hoz, és addig is folyamatosan ápolni kell" - mondta. Veteményezni sem kerül sokba, de aki soha nem kertészkedett és nem ért a gazdálkodáshoz, folyamatos szakmai segítség nélkül akkor is kudarcra van ítélve, ha egyébként kedve, lendülete lenne csinálni. Ha sikert akarnak elérni, a kerteket rendszeresen locsolni kellene, a kertész szerint egy ekkora kertben ha csak fű van, akkor is napi négy köbméter vízre lenne szükség ehhez.

Egy-egy ilyen kertben nem is a növények, hanem a többi szükséges - és megtervezett - elem kerülne sokba: a szőlőlugasok, a pergola, a baromfiudvar, a tárolók, a kerti utak kialakítása. A megkérdezett kertész szerint a terven szereplő kertek közül az egyszerűbbek kialakításához is minimum pár százezer forint kellene, de a nagyobbak akár kétmillió forintba is kerülhetnének. Ezenkívül az új gazdáknak a kertműveléshez jó pár szerszámot is be kellene szerezniük, fűnyírót, metszőollókat, kapát, gereblyét, ásókat, szerinte ezekre is legalább százezer forintot kellene költeni.

Pár ezer forint lesz a bérleti díj

Egyelőre nem dőlt el, hogy a több mint százezer, bajban lévő devizahiteles közül hogyan választják majd ki azokat a családokat, akik lehetőséget kapnak a kertészkedésre Ócsán.

A kormány a múlt héten arról már döntött, hogy mennyi bérleti díjat kell majd fizetniük azoknak a bedőlt hiteleseknek, akiknek az állam átveszi a lakásukat, illetve akik Ócsára költözhetnek. Ócsán a házak értékének egy százalékát kell majd kifizetniük a tulajdonosoknak egy év alatt. Hogy ez pontosan mekkora bérleti díjat jelent majd, attól függ, milyen értékűek lesznek a lakások.

Az biztos, hogy a saját lakásukban bérlőként maradó hiteleseknek havonta pár ezer forint lesz csak a bérleti díj. Nekik a lakás értékének 1,5 százalékát kell majd kifizetniük évente, ami azt jelenti, hogy egy tízmilliós lakásban havonta 12 500 forint lesz a bérleti díj. A döntést bejelentő Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, Ócsán az új építésű házaknak várhatóan magasabb lesz az értéke, mint a használt lakásoké, így azért állapítottak meg fél százalékkal alacsonyabb díjat, hogy nagyjából ezekben a házakban is a lakásokhoz hasonló bérleti díjat kelljen fizetni.

Makovecz Imre követői tervezhetnek

Az Ócsa mellé tervezett szociális házak tervezésére tavaly a kamarával közösen írt ki pályázatot a Belügyminisztérium. A pályázatot az Archidea tervezőiroda nyerte meg virágsziromszerűen elrendelkező, hagyományos házakból álló terveikkel. A nyertes pályázatért egymillió forintot fizetett a Belügyminisztérium, a házakat végül mégsem az Archidea tervezhette meg.

Az ócsai beruházást lebonyolító Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. tavaly decemberben három építésziroda közül nem közbeszerzési, hanem meghívásos eljáráson választotta ki a Kvadrum Építész Kft.-t. A tervekért közel 25 millió forintot fizettek ki. A Kvadrum Építész Kft. tervezői a Makovecz Imréhez kötődő organikus építészeti stílus képviselői, tagjai a Makovecz által alapított Kós Károly Egyesülésnek. A házakat a tervrajzok szerint Zsigmond László építész tervezte.

A minisztérium - cikkünk megjelenése után elküldött válaszukban - szerint a 25 millió forintos tervezési díjban benne volt a kertek terve. A kerteket a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda készítette. Az iroda a honlapjukon található információk szerint a rendszerváltás után alakult. A Pagony is tagja a Kós Károly Egyesülésnek, amelynek tagjai tervezték a vörösiszap-katasztrófa után Kolontáron és Devecserben felépített házakat is.