Schmitt Pál lemondását követeli az ellenzék

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP is szűkszavű közleményben jelentette be, hogy a Schmitt Pál kisdoktori disszertációját vizsgáló bizottság jelentésével lezártnak tekintik a dolgozat eredetiségéről szóló vitát. Az ellenzéki pártok azonban lemondásra szólították fel az államfőt a jelentés miatt. A Jobbik röhejes következtetésekről beszél, a Demokratikus Koalíció áruházi tolvajokról beszél, Schmitt minden ellenzéki párt szerint lopott.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését megismerve a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet. Ezzel az egymondatos nyilatkozattal reagált a Fidesz a Schmitt Pál doktori disszertációjának ügyét vizsgáló bizottság jelentésére.

Közleményt adott ki a Kereszténydemokrata Néppárt is. A KDNP reményei szerint "végre pontot tett a politikai támadások végére a Schmitt Pál államfő kisdoktorija ügyében a független és szakmai testület által lefolytatott és a hibákat feltáró eljárás". Úgy értékelték, hogy a vizsgálóbizottság jelentése megnyugtató lezárása lehet azon felvetéseknek, amelyek szerint kérdéses az államfő dolgozatának eredetisége.

Jobbik: röhejes következtetéseket vontak le

Az ellenzéki pártok ugyanakkor máshogy értelmezték a Schmitt Pál kisdoktorijának ügyében felállított bizottság megállapításait. A Jobbik szerint a bizottság megállapította, hogy az államfő plagizált, de "ebből röhejes következtetéseket vont le". Dúró Dóra, a párt képviselője közölte: már önmagában a plágium ténye is elegendő ahhoz, hogy Schmitt Pál lemondjon posztjáról. Hozzátette: ha a Fidesz nem szólítja fel Schmitt Pált a lemondásra, akkor bebizonyosodik, hogy "egy politikai káder pozícióban tartása fontosabb nekik, mint a közélet tisztasága."

A jobbikos politikus szerint a jelentés egyértelműen megállapította, hogy érvénytelen a dolgozat és az államfő "más tollával ékeskedett." Az ellenzéki párt szerint Schmitt Pál tetteinek és viselkedésének hatására a köztársasági elnöki poszt méltósága sérül és a felsőoktatás presztízse is megkérdőjeleződik.

Orbánt idézi az LMP

Az LMP délután közölte, hogy szerinte Schmitt Pál mind a doktori címre, mind a köztársasági elnöki pozícióra méltatlanná vált. Heltai László, a párt szóvivője szerint kiderült, hogy "Schmitt Pál doktori disszertációjának 95 százaléka tulajdonképpen másoláson alapul". A politikus ezután felidézte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavait, amelyek szerint "Magyarország nem lehet a jövőben olyan következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt".

Heltai László azt mondta, hogy Schmitt Pál tette sem maradhat következmények nélkül. "Azt gondoljuk, hogy az amit elkövetett, az plágium, magyarul lopás. Más munkáit használta fel arra, hogy saját céljait elérje, hogy saját előmenetelét biztosítsa". A szóvivő szerint a köztársasági elnöknek azért kell lemondania, mert magatartásával nem tud példát mutatni azoknak a fiataloknak, "akikről annyit beszél". Az LMP szerint a Schmitt dolgozatát vizsgáló bizottság azért nem merte levonni a megfelelő következtetéseket, mert tagjai attól félnek, retorziók érik őket.

Politikai kivételezést sejt az MSZP

Az MSZP nevében Mesterházy Attila, a párt elnök-frakcióvezetője szólította fel lemondásra az államfőt, mivel szerinte is egyértelművé vált, hogy Schmitt Pál "lopta" doktori disszertációját. Mesterházy azt mondta, a Fidesz felelőssége, hogy egy morális tartással rendelkező embert válasszon meg államfőnek. Szerinte Orbán Viktor adhat "utasítást" Schmitt Pált leváltására és ezt a Fidesz-frakció a kétharmadával minden további nélkül megteheti.

A tényfeltáró bizottság jelentésről az MSZP elnöke azt mondta: a "dodonai megfogalmazás" és az ügy "elkenése" egészen biztosan "valamilyen politikai szálat is magában rejt". Mesterházy Attila kérdésre válaszolva az eljárást "egyértelmű politikai kivételezésnek" nevezte, szerinte hasonló esetben másnak nemhogy nem adnák meg a doktori címet, de el is csapnák a doktori iskolából.

Áruházi tolvajhoz hasonlítja az államfőt a DK

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) kedd délután szintén lemondásra szólította fel Schmitt Pált. Molnár Csaba, a párt alelnöke azt mondta, hogy bár a dolgozatot vizsgáló bizottság "mentegetni próbálja" a köztársasági elnököt, a jelentésből kiderül, hogy Schmitt Pál "tudományos értelemben lopott, és jogellenesen jutott doktori címéhez". Molnár szerint a bizottság kimondta, hogy "Schmitt Pál lopott", mégis ártatlannak ítéli, mert "nem szóltak neki erről". "Ez olyan, mint ha valaki lop a Tescóból, majd a rendőröknek azt mondja, nem volt kiírva, hogy tilos lopni" - mondta.

Molnár Csaba közölte: ha az államfő egy héten belül nem mond le, pártja jövő kedden az elnöki hivatal előtt tüntetést szervez ellene. Hozzátette: mindaddig, amíg Schmitt Pál köztársasági elnök marad, a DK elnökségében és parlamenti képviselői között doktori címmel rendelkező tíz politikus nem használja doktori címét.

A Semmelweis Egyetem vizsgálóbizottsága kedden hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben megállapítják: az államfő dolgozatában szokatlanul sok átvett rész van, ám az ügyben nem Schmitt Pált marasztalták el. (A jelentés megállapításairól és következtetéseiről itt olvashat bővebben).