A rossz közbiztonság miatt vonul ki a Jobbik egy hajdú-bihari faluba

Vágólapra másolva!
Az "erőszakos kisebbség" ellen fog kivonulni a Jobbik a Hajdú-Bihar megyei Konyár településen, ahol a párt szerint rendőrség nem képes fenntartani a közbiztonságot - jelentették be kedden. A faluban a helyiek szerint a tolvajok szinte minden házat kifosztottak már, a rendőrség szerint azonban nincs komoly probléma, a bűnözési statisztikák pedig 2008 óta jelentősen javultak.
Vágólapra másolva!

Egy Hajdú-Bihar megyei településen készül újabb akcióra a Jobbik, amely napokon belül kivonul Konyár községbe. A párt keddi közleménye szerint ugyanis a mintegy 2000 fős faluban "egy erőszakos kisebbség" rettegésben tartja az egész települést. A Jobbik parlamenti képviselői a helyi lakosokkal való egyeztetés után döntöttek úgy, hogy személyesen látogatnak el Konyárra.

A párt szerint a faluban a település vezetése és a rendőrség is tehetetlen, ezért - mint írják - "kezünkbe vesszük a dolgok irányítását, és saját lehetőségeink szerint, a törvények maximális betartásával segítő kezet nyújtunk Konyár törvénytisztelő lakosainak". A közleményből az nem derült ki, hogy milyen akciót terveznek a faluban, csupán annyit írtak, hogy "tájékozódnak" a helyzetről. Felszólították ugyanakkor "a hivatásos rettegőket", hogy tartózkodjanak mindenféle hangulatkeltéstől, a rendőröknek pedig azt üzenték, hogy "ne fecséreljék idejüket politikai indíttatású utasítások végrehajtására."

A Hajdú Online a múlt héten számolt be arról, hogy Konyáron a helyi lakosok aláírásgyűjtést kezdtek, mert megelégelték a romló közbiztonságot. A lapnak nyilatkozó helyiek azt mondták, hogy a faluban három éve mindennaposak a betörések és a lopások, van olyan lakos, akihez naponta járnak vissza a tolvajok, de olyan is előfordult, hogy egy elhunyt helyi lakását a temetése alatt fosztották ki.

Konyáriak arról beszéltek, hogy a faluban egyáltalán nincs közbiztonság, a betörők mindent elvisznek. A Hajdú Online-nak többen azt mondták, hogy a rendőrök a bűnözők elfogása helyett azt tanácsolják az embereknek, hogy inkább ne tartsanak tyúkokat, mert akkor nincs mit ellopni. Az aláírásgyűjtés szervezői már a múlt héten azt ígérték, hogy ha panaszuk a rendőrségnél süket fülekre talál, akkor a Magyar Gárdához fordulnak segítségért.

A Jobbik közleményére reagálva késő délután a Belügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a párt rövid távú politikai haszonszerzés motiválja, és csak felhasználja a konyári embereket. "A Jobbik ismét régi eszközéhez nyúlt: kiválaszt egy települést, (...) és mesterséges feszültséget kelt" - írták. A Belügyminisztérium szerint Konyáron a bűnözési statisztika semmivel sem rosszabb a környező településekénél: a faluban 2008-ban még 192 bűncselekményt regisztráltak, 2011-ben már csak 97-et.

A minisztérium szerint 2012-ben tovább erősödött a rendőri jelenlét, a községben jelenleg két körzeti megbízott teljesít szolgálatot, akik szorosan együttműködnek az Országos Polgárőr Szövetség helyi erőivel. A tárca felszólította a "rendetlenséget szítókat", hogy tartsák tiszteletben Magyarország törvényeit és "álljanak el a mesterséges feszültség keltésétől". Hozzátették: a Belügyminisztérium a törvények betartását mindenkitől elvárja, és ha szükséges, a megfelelő eszközökkel betartatja azt.