Keleten még mindig nagyon megy az uzsorázás

Vágólapra másolva!
A rendőrség adatai szerint továbbra is Hajdú-Biharban, Szabolcsban és Borsodban követik el a legtöbb uzsora-bűncselekményt, tavaly november óta 30 esetben emeltek vádat, és jelenleg is 164 ilyen ügy van folyamatban. Volt olyan eset is, amikor egy pár ötezer forintot adott kölcsön ötezres kamatra, és amikor az adósok nem adták meg a tartozást, vascsővel és vasvillával mentek behajtani a pénzt.
Vágólapra másolva!

A tavaly novemberi jogszabályváltozást követően 130 uzsora-bűncselekmény ügyében zárták le az eljárást, 30 esetben emeltek vádat, és jelenleg is 164 ilyen ügy van folyamatban - mondta Szelei Pál, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főosztálya gazdaságvédelmi és pénzhamisítás elleni osztályának vezetője keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Elmondta, hogy a folyamatban levő ügyekben 638 sértett és 202 gyanúsított van, közülük 95-en előzetes letartóztatásban vannak, egy emberrel szemben lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.

Szelei Pál közlése szerint a legtöbb uzsora-bűncselekményt továbbra is Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében követik el. Ugyanakkor hozzátette, hogy az ország minden megyéjében követtek el ilyen bűncselekményt.

Az uzsora-bűncselekményt tavaly november óta bünteti szigorúbban a törvény, ettől kezdve már azt is szabadságvesztés fenyegeti, aki csak egyetlen kölcsönért követel uzsorakamatot. Ha a bűncselekményt bűnszervezetben, illetve üzletszerűen követik, el, azért öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Új elem novembertől, hogy a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető feltárja azt, mielőtt a hatóság tudomására jutna.

Az alezredes a sajtótájékoztatón jegyzőkönyvekből és vallomásokból idézett. Az egyik ilyen esetben egy 39 éves munkanélküli, négygyerekes özvegy kért kölcsön pénzt, mert a svájci frank alapú hitelének a törlesztő részlete olyan magas lett, hogy nem tudott venni tüzelőt. A településen élő ismerőstől eleinte kamat nélkül kapott 20-20 ezer forintot, amit vissza is fizetett, majd amikor 40 ezer forintot kért és kapott, a kölcsönadó már 10 ezer forint kamatot kért.

Egy másik esetben a rendőrök egy épület mellékhelyiségében négy embert találtak. Egy tanú elmondta: azért tartották ott őket embertelen körülmények között, hogy a ház tulajdonosa által megrendelt munkákat elvégezzék. Ők 50-100 százalékos kamatra kaptak kölcsönt, amit nem tudtak visszafizetni, volt, aki 300 ezer forinttal tartozott.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság pedig egy olyan ügyben indított nyomozást, amelynek során ötezer forintot adott kölcsön egy uzsorás pár, és azért ötezer forint kamatot kértek. A pár csapattal, felfegyverkezve, vascsővel, vasvillával ment az adós házához, hogy a megadott tartozás mellett a kamatot is megszerezzék.