Megmentették egy halálra gázolt terhes nő babáját Szabolcsban

Vágólapra másolva!
Egy autós vélhetően figyelmetlenségből halálra gázolt egy orvosi vizsgálatra igyekvő fiatal terhes nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsályban. Az anya méhéből császármetszéssel kiemelt, 38 hetes babát újraélesztették, jelenleg a nyíregyházi kórházban ápolják.
Vágólapra másolva!

Egy autós halálra gázolt egy 29 éves nőt Gacsály belterületén szerda reggel - közölte Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tájékoztatása szerint a kilenc hónapos terhes nő súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Mentőhelikopter érkezett a baleset helyszínére, de nem tudták megmenteni az életét. A balesetben könnyebben megsérült a halálra gázolt nő élettársa és 14 éves fia is.

A helyszíni vizsgálat szerint a Fehérgyarmathoz közeli település belterületén három gyalogos közlekedett az úttest menetirány szerinti jobb oldalán, amikor a mögöttük érkező személygépkocsi elgázolta őket. A gépkocsit vezető 55 éves zajtai férfi feltehetően figyelmetlenségből eredően nem észlelte a gyalogosokat - közölte Fedor Rita. A rendőrség, amely a sofőrnél ittasságot nem állapított meg, a baleset körülményeit szakértők bevonásával tovább vizsgálja.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Észak-alföldi Regionális Szervezete igazgató-főorvosának közlése szerint a terhességének kilencedik hónapjában lévő nő éppen orvosi vizsgálatra ment volna, amikor az autó elütötte.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivőjének tájékoztatása szerint a mentők megérkezéséig az élettárs kísérelte meg a kismama újraélesztését. A kiérkező mentőtiszt, miután az anya újraélesztése reménytelen volt, az azonnali császármetszés mellett döntött. A légzés és vérkeringés nélkül világra jött, újszülött kislányt a mentőautóban sikerült újraéleszteniük, majd mentőhelikopter és koraszülött mentő közreműködésével, viszonylag stabil állapotban a nyíregyházi intenzív centrumba szállítaniuk. A rendkívüli beavatkozásért az esetkocsi személyzetét az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója dicséretben részesíti - tette hozzá Győrfi Pál.

Vitkai Éva, a kórházat működtető Egészségügyi Holding (EH) Zrt. kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az újszülött kislányt a kórház intenzív terápiás részlegén ápolják, az orvosok mindent megtesznek az életben tartásáért.