Rendkívüli ülést tart a doktori tanács plágiumügyben

Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem az után hívta össze a tanácsot, hogy a nemzeti erőforrás miniszter illetékesség hiányában nem foglalt állást Schmitt Pál doktori címéről.
Vágólapra másolva!

Összeül csütörtökön a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa, amely megvitatja Schmitt Pál doktori disszertációjának az ügyét - tudta meg az [origo] egyetemi forrásból. A délelőtti rendkívüli ülésre szóló meghívókat már ki is küldték a tanács tagjainak.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara kedden hozta nyilvánosságra a Schmitt Pál doktori disszertációját vizsgáló bizottság jelentését. "A dolgozat szokatlanul nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul" - írja a bizottság. amely a kedden közzétett összefoglalójában megállapította, hogy az államfő plágiumgyanús dolgozata valóban nagyrészt egy német és egy bolgár szerző művéből származik, a nélkül, hogy ezt a szerző lábjegyzetekkel vagy a szövegbe beszúrt hivatkozásokkal jelezte volna.

A jelentés szerint ez azért is zavaró, mert így nehéz beazonosítani, hogy mit használt forrásmunkaként a dolgozat végén feltüntetett irodalomjegyzékből. Ezekre a hibákra a jelentés szerint a témavezetőnek és az opponensnek még a felkészülés idején fel kellett volna hívnia Schmitt Pál figyelmét.

A tényfeltáró bizottság szerint nem Schmitt, hanem a dolgozatot elfogadó Testnevelési Egyetem követett el szakmai hibát, mivel "ezt a szövegazonosságot nem tárta fel idejében, így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak". A hibát a jelentés szerint a védési eljárás alatt fel kellett volna tárni.

A jelentésnek azonban ellentmond az, amit a dolgozat egyik opponense korábban az [origo]-nak mondott. Kertész István szerint ő felhívta a figyelmet a forrásalkalmazás hiányosságaira, az [origo]-nak a botrány kipattanásakor azt mondta, hogy bár "igen jónak tartotta a disszertáció szakszerűségét, voltak formai kifogásai, amelyeket jelzett is észrevételeiben".

Az egyetem rektora a nemzeti erőforrás miniszternek juttatta el a teljes, több mint ezeroldalas jelentést, Réthelyi Miklós azonban visszaküldte ezt, mondván: nem illetékes az ügyben. Ezek után ül össze az egyetem doktori tanácsa.

Maga az államfő úgy értékelte: a jelentést megerősítésként fogadta, és nem mond le.