Támogatást kap a magyar-magyar örökségi turizmus

Vágólapra másolva!
A nemzeti örökségről szóló határozati javaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek szerdán. Az indítvány elfogadásával a törvényhozás egyebek mellett elkötelezné magát, hogy "Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökségünket utódaink, valamint az emberiség számára megőrizze és továbbadja".
Vágólapra másolva!

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, a KDNP elnöke és L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés erősítse meg: "Kárpát-medencei kulturális örökségünk nemzetünk múltjának és jelenének pótolhatatlan és egyedi forrása, valamint az európai és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője."

A Ház a javaslat elfogadásával rögzítené, hogy "határozottan támogatja a magyar-magyar örökségi turizmust annak érdekében, hogy a XX. században a történelem viharai által szétszakított nemzetrészek ismét egymásra találjanak", és elkötelezné magát a mellett, hogy a Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökséget az utódok, valamint az emberiség számára megőrzi és továbbadja.

A Kárpát-medence magyar kulturális öröksége nemzeti önazonosságunk alapvető hordozója, és egyúttal nemzeti közösségünk hozzájárulása Európa és a világ kultúrkincséhez - olvasható az indoklásban, amely kitér arra is, hogy a határozati javaslatot várhatóan 2012 áprilisában, a műemléki világnap hónapjában és a magyar állami örökségvédelem intézményes működésének 140. évfordulóján fogadják el a képviselők.

Az indítvány szövege hivatkozik a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló 2010. évi törvény és az alaptörvény egyes, nemzetpolitikát érintő passzusaira is, és kifejezi azt a meggyőződést, hogy "a kulturális sokszínűség eszményét az egyesülő Európában több ezer éves közös múltunkra és hagyományainkra alapozva lehet megtölteni konkrét tartalommal".