Elmarasztalta a Jobbikot és az LMP-t a gyöngyöspatai bizottság

Vágólapra másolva!
A tavaly tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban felállított bizottság a Jobbikot, az LMP-t és a gyöngyöspatai romákat pihenni utaztató Richard Field amerikai üzletembert is elmarasztalta csütörtöki jelentésében. A jelentés szerint mindkét párt részt vett a Gyöngyöspata körüli hisztériakeltésben.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti többség szavazataival elfogadta jelentését a tavaly tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó eseti parlamenti bizottság csütörtökön; az anyag a Jobbikot, az LMP-t, a hozzájuk köthető szervezeteket és Richard Field amerikai üzletembert is elmarasztalja.
Gyöngyöspata azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai tavaly március elejétől két héten át járőröztek a településen, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Az április 22. és 24. közötti napokra a Heves megyei település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a Véderő nevű szervezet, de a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján 267 roma nő és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre néhány napra.

A bizottsági jelentés megállapítja: a gyöngyöspatai "hisztériakeltésben és az események valóságnak nem megfelelő értékelésében" nagy szerepet játszottak azok a közéleti szereplők, civil szervezetek és ellenzéki pártok, amelyek "a helyi viszonyokat egyoldalúan nézve" adtak tájékoztatást az országos médiumoknak, és ezzel fokozták az ellentétet a helyi magyarok és romák között.

A Jobbik káros folyamatot indított el Gyöngyöspatán

A bizottság véleménye szerint a politikai előnyszerzés érdekében a Jobbik jelentősen érdekelt volt abban, hogy a Gyöngyöspatán kialakult helyzetet ne a tényeknek megfelelő mutassák be; az ellenzéki párt "elindított egy káros folyamatot Gyöngyöspatán", de miután elérte egyik célját - az akkori polgármester, Tábi László lemondását -, "az általa kialakított konfliktus megoldásában már nem vett részt". Az időközi polgármester-választást a jobbikos Juhász Oszkár nyerte a községben.

A jelentés megállapításai azzal folytatódnak, hogy "a gyöngyöspatai helyzetet meglovagolva, politikai hasznot remélve, az LMP is bekapcsolódott az események 'megoldásába', azonban tevékenységének valós célja rejtve maradt". Ezt példázza a dokumentum szerint az, hogy az LMP-nek végig tudomása volt arról, mire készül Richard Field amerikai üzletember, "sőt aktivistáin keresztül támogatta a húsvéti utaztatást".

Fielddel kapcsolatban emlékeztetnek, hogy az Amerikai Ház Alapítvány elnöke 2011. április 19-én utazott Gyöngyöspatára Mezei Istvánnak, a Vöröskereszt tanácsadójának kíséretében, és elhatározták, hogy április 22-24. között elutaztatják a településről a roma közösség jelentős részét. A bizottsági tervezet szerint egyértelmű Field kötődése az LMP-hez - hiszen anyagilag is támogatta a pártot - és annak holdudvarához tatozó jogvédő szervezetekhez.

Az MSZP-s Harangozó kivonult az ülésről

Az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság ülésén az MSZP nevében Harangozó Tamás alelnök ismertette, hogy pártja nem támogatja a bizottság jelentését annak megállapításai és a testület eljárása miatt sem, majd ezt követően kivonult a bizottság üléséről. Mirkóczki Ádám (Jobbik) és Mile Lajos (LMP) is vitatta a jelentés saját pártjukat érintő megállapításait és több esetben is kérték ezek megváltoztatását a szövegben. Ezt azonban a bizottság kormánypárti többsége a legtöbb esetben leszavazta.

Mirkóczki Ádám szerint a jelentés politikai megrendelésre készült, és hazug megállapításokat tartalmaz a Jobbik és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szerepvállalását illetően. Mile Lajos visszautasította az LMP és Richard Field felelősségét a gyöngyöspatai események alakulásában és alakításában.

Pősze Lajos független képviselő és bizottsági tag szerint a jelentés politikailag nagyvonalú, és nem az volt a készítők célja, hogy tovább élezzék a kialakult helyzetet és konfliktust.

Kontrát: Javult a közbiztonság Gyöngyöspatán

Az ülésen részt vevő Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) államtitkára ismertette: a 2011-es események óta Gyöngyöspatán jelentősen javult a közbiztonság, köszönhetően az azóta meghozott törvénymódosításoknak, és hamarosan megnyílik a helyi rendőrőrs is, ahol 16 rendőr teljesít majd szolgálatot. Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban azt mondta: az állam erőszakmonopóliumának megkérdőjelezése sosem vezet jóra, valamint "mindenféle vitatható helyzetnek a hazai vagy nemzetközi kommunikációja túlmutat egy-egy személyen vagy parlamenti párton, és az egész ország jó hírét ronthatja".

Végül a bizottság 8 igen és 2 nem szavazattal fogadta el a jelentést, amely várhatóan pénteken az Országgyűlés elé is kerül.