Vágólapra másolva!
A Kehi által vizsgált magánnyugdíjpénztárak 75 százalékánál találtak feljelentésre okot adó hiányosságokat, a legtöbb helyen hűtlen kezelés miatt indulhat eljárás - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. A teljes kárérték elérheti a 10 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A napokban megszületnek az első büntetőfeljelentések a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodása ügyében. A vizsgálat alá vont szervezetek 75 százaléka érintett a feljelentésben, az elkövetési érték meghaladja a 6 milliárd forintot - értesült a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában azt írja, hogy a Kehi a kasszák befektetési tevékenységének ellenőrzésével kapcsolatban további feljelentésekre készül. Ezeket is figyelembe véve a teljes kárérték és az elmaradt vagyoni előny elérheti a 10 milliárd forintot is. A lap megjegyzi: amennyiben beigazolódik a gyanú, a vagyonkezelők érintettsége miatt újabb pénztárak tűnhetnek el.

A feljelentések többsége a hűtlen kezelés alapos gyanúját veti fel, de egyéb hiányosságokat gyakorlatilag az összes pénztárnál találtak az ellenőrök. A Kehi által az Orbán-kormánynak készített jelentés, amely a feljelentések alapját képezi, megállapítja, hogy az egyik legrosszabban teljesítő kassza úgy fizetett munkatársainak 55 millió forintos bónuszt, hogy tagjainak veszteséges működés mellett folyamatosan negatív hozamokat produkált.