Hogy kerültek Schmitt arcára a vaníliás karikák?

Schmitt Pál és a vaníliás karika, 2006
Vágólapra másolva!
A pályájának legsötétebb időszakát élő Schmitt Pálról az egyik legismertebb fotó az, amelyen vaníliás karikákkal szórakozik. De hogy is készült ez a kép?
Vágólapra másolva!

Fotó: Fábián Évi

Schmitt Pál köztársasági elnökről az egyik legelterjedtebb fotó az, amelyen két vaníliás karikát tart a szeme elé. A kép rengeteg különböző verzióban van jelen az interneten, és kevesen tudják, hogy eredetileg épp az [origo] egyik korábbi rovata, a Vendégszoba számára készült, amelyben az olvasók tehettek fel kérdéseket a meghívottaknak. Schmitt a Fidesz alelnökeként látogatott el az [origo]-hoz 2006 márciusában, a parlamenti választás előtti hetekben, és pártja esélyeiről, valamint ígéreteiről beszélt.

"Többen voltak a szobában, például volt, aki gépelte helyette a válaszokat" - idézte fel a chat körülményeit a kép készítője, Fábián Évi, aki azóta távozott az [origo]-tól, de továbbra is fotósként dolgozik. "Sok más vendéghez hasonlóan neki is ki volt készítve vaníliás karika, és ahogy fotóztam őt, saját magától a szeme elé helyezte őket" - magyarázta a fotós, hozzátéve, hogy "jót nevettünk ezen, majd ment tovább a chat".

Fábián Évi szerint Schmitt nem mondott semmit a fotó felhasználásáról, és később sem érkezett olyan jelzés a politikustól vagy környezetéből, hogy sérelmezték volna a közzétételét. "Jópofa képnek gondolhatták ők is" - mondta a fotós, hozzátéve, hogy Schmitt "vidám, laza hangulatban volt" a fotózás idején, és pont ezt tükrözte a kép is.