Rubik-kocka formájú múzeum épül Budapesten

Vágólapra másolva!
A nagy magyar szellemi teljesítmények bemutatására tervez létrehozni a kormány egy új múzeumot, amely egy Rubik-kocka formájú épületben kapna helyet. Várhatóan 2017-ben nyílik meg a múzeum, a tervezett helyszín a Rákóczi híd budai hídfője.
Vágólapra másolva!

A Rubik-kocka formáját idézi majd az az új múzeum, amely 2017-ben nyitna meg Budapesten a kormány tervei szerint. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken írt alá erről egy szándéknyilatkozatot Rubik Ernővel, a Rubik-kocka feltalálójával, aki részt vesz az új intézmény létrehozásában. A múzeum építése a tervek szerint 2014-ben kezdődne meg.

A központ létrehozásának ötlete Radnai Pétertől, a Playboy korábbi főszerkesztőjétől származik, aki a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, 2009-ben civilként álmodta meg, milyen lenne, ha Budapest is rendelkezne egy olyan múzeummal, amely modern szimbóluma lenne a városnak, ahol a mai fiataloknak megmutatják, mi az, amire az ország büszke lehet. Mint hozzátette, Rubik Ernő után a kulturális és tudományos élet számos képviselőjével is megvitatta a tervet, többek között Finta József építésszel és Baán László múzeumigazgatóval, valamint az azóta főpolgármesterré választott Tarlós Istvánnal.

Forrás: MTI
Így nézne ki a múzeum a látványterv szerint

Orbán Viktor azt mondta, hogy többen óva intették a Radnaival való együttműködéstől, egyrészt azért, mert ő a Playboy főszerkesztője volt, másrészt azért, mert politikailag nem feltétlenül hasonló a gondolkodásuk. A kormányfő szerint ezeket az aggodalmakat ő azzal hárította el, hogy egyrészt köszöni az erkölcsi fejlődése miatti aggodalmakat, de ő látott már olyat, ami a Playboyban van, másrészt hozzátette, hogy fontosnak tartja a politikailag különböző oldalon állók együttműködését.

Orbán a múzeumról azt mondta, hogy a Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának is tekinthető, a kormány pedig abban bízik, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz.

Forrás: MTI/Beliczay László
Rubik Ernő és Orbán Viktor a bejelentésen

Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos kiemelte: 2011 végén született az a kormányzati szándék, hogy - amennyiben Rubik Ernő ezzel egyetért - létrejöjjön egy nagy múzeum, amely izgalmasan, lebilincselően mutatja be 1100 év kiemelkedő magyar szellemi teljesítményeit, valamint a kocka történetét. Mindezt olyan épületben, amely a Rubik-kockát juttatja eszünkbe - jegyezte meg, hozzátéve: a legvalószínűbb helyszín a Rákóczi híd budai hídfőjénél található állami telek, de az épület elhelyezését még a szakmai szervezetek képviselőivel is megvitatják. Jövőre a kormány nemzetközi építészeti pályázatot ír ki, melynek zsűrijében Rubik Ernő is helyet kap, majd 2014 és 2017 között a tervek szerint lezajlik a beruházás.

Rubik Ernő a bejelentés után kiemelte: a Rubik-kocka népszerű sporttá vált, kirakására évente mintegy 150 versenyt rendeznek a világon. A bejelentés után Orbán Viktor és Rubik Ernő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben a kormány vállalta, hogy a Rubik-kockát formázó épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek, és a beruházás során folyamatosan igénybe veszi a feltaláló észrevételeit. Rubik Ernő a megállapodásban kijelentette: hozzájárulását adja ahhoz, hogy a felépítendő épület alapjául a védettséget élvező Rubik-kocka motívum szolgáljon.