Schmitt Pál nem érzékeli a valóságot - ellenzéki reakciók

Vágólapra másolva!
Élesen bírálták az ellenzéki pártok Schmitt Pált, amiért nem mond le doktori címe elvesztése után sem. Az LMP és az MSZP elindítaná a megfosztási eljárást, de ennek sikere a kormánypártokon múlik. A Jobbik vitanapot és alkotmánymódosítást akar, hogy közvetlenül válasszák az államfőt.
Vágólapra másolva!

"Schmitt Pál nem érzékeli a valóságot" - reagált a köztársasági elnök péntek esti interjújára Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a szocialisták tisztújító kongresszusa közben. Szerinte le kell mondani az államfőnek, és ha ez nem történik meg, az a Fidesz felelőssége. Tóbiás emlékeztetett arra, hogy Schmitt Pál korábban fideszes európai parlamenti, illetve országgyűlési képviselő volt, és Fidesz jelölte őt államfőnek.

Az MSZP frakcióigazgatója szerint a Fidesznek egy lehetősége van: "nem kiállni Schmitt Pál mellett, hanem a parlament keretei között elmozdítani a köztársasági elnököt". Tóbiás azt mondta: támogatják az LMP korábbi javaslatát, hogy az Országgyűlés fossza meg a tisztségétől az államfőt, de hozzátette a Fidesz képviselőinek szavazatán múlik az eljárás sikere. A megfosztási eljárást 78 képviselő kezdeményezheti, de kétharmados többség kell ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság elé kerüljön az ügy.

Mesterházy Attila, miután újraválasztották az MSZP elnökének, beszédében szintén megemlítette Schmitt Pált. Az elnök azt mondta: Schmitt Pál "sosem volt méltó az elnöki tisztségre, de most már papírja is van róla, Schmitt pálnak ezért mennie kell". Mesterházy kijelentette: a pénteki interjúja azt bizonytja, hogy "Schmitt Pál hülyének néz bennünket", ezért a szocialista vezető szerint Orbán Viktornak lépnie kell. "Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy menjen fel a sándor-palotába és mondja meg az államfőnek, egy l-lel, hogy távoznia kell".

Az MSZP-kongresszuson ezután az egyik levezető elnök, Lukács Zoltán parlamenti képviselő az államfő nevén viccelődött: a magyar nyelvben a két "t" a múlt idő jele, "Schmitt nevét pedig két t-vel írják".

Az LMP-nek Schmittről is a népszavazás jut eszébe

Egyértelmű, hogy Schmitt Pál Orbán Viktor bábja, és amíg a kormányfő támogatását élvezi, helyén marad - mondta szombaton a budavári Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője. Vágó emlékeztetett, hogy Orbán a múlt évben úgy fogalmazott: nem lehetünk következmények nélküli ország, de szerinte most úgy látszik, "amikor az ország legfőbb közjogi méltósága hazudik, mégis következmények nélkül marad".

Vágó szerint mindennek egyetlenegy következménye van, az pedig a népharag, amely most testet ölt a civil ellenállás formájában és abban az alkotmányos ellenállási formában is, amely arra irányul, hogy elmozdítsák a köztársasági elnököt pozíciójából. Az LMP szerint azok, akik aláírják a párt népszavazási kezdeményezését, egyben Schmitt sorsáról is kifejtik véleményüket. A képviselő úgy fogalmazott: Orbán Viktor "az erő nyelvén ért", az aláírásgyűjtésük pedig erőt mutat, és véleményt mond arról, hogy "egy hazug rendszerben egy hazug elnököt" ne lehessen megtartani.

A Jobbik vitanapot és közvetlen választást akar

Jobbik szerint a Fidesz az MSZP útját járja azzal, hogy a kormánypárt megtartja pozíciójában a köztársasági elnököt, mint ahogy a szocialisták sem váltották le a miniszterelnöküket a botrányai után. Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik budapesti elnöke szombaton azt mondta: a Fidesz-KDNP azért kapott kétharmados többséget a választóktól, hogy "ne éljünk tovább következmények nélküli országban", szerinte Orbán Viktor a korábbi diktatúránál is szörnyűbbet épít.

Szilágyi a Lánchídnál tartott sajtótájékoztatón bejelentette: hétfőn az Országgyűlésben vitanapot kezdeményeznek, hogy a pártok és a képviselők kifejthessék, mi a véleményük Schmitt Pálról. Emellett beterjesztik alkotmánymódosító javaslatukat arról, hogy az államfő elmozdítása után a nép közvetlenül választhassa meg a köztársaság elnökét. Ezen a választáson akár Schmitt Pál is elindulhat - tette hozzá a képviselő.

A Jobbik szerint péntek este a Lánchídnál a rendőrség "a 2006-os brutalitásához hasonló módszerrel és vehemenciával" bánt a tüntetőkkel. Szilágyi állítása szerint hamis dokumentumok, határozatok alapján akarnak eljárni velük szemben. Takács Krisztián, a Jobbik ifjúsági tagozatának tagja, aki maga is érintettje volt a rendőri eljárásnak, azt mondta, nem szólították fel háromszor a tüntetőket, mielőtt előállították volna őket, és ezt videofelvételekkel is bizonyítani tudják.