Mondhatják rám, hogy utólag könnyű okosnak lenni

Mesterházy Attila, az MSZP újabb két évre megválasztott elnöke beszél a párt kongresszusán, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban
Vágólapra másolva!
Az államfő plágiumügyéről szóló vicceket és a szocialista kormányok hibáit hallgathatták a szocialista küldöttek, akik szombaton újabb két évre megválasztották Mesterházy Attilát a párt elnökének. Több MSZP-s szerint ideje volt kimondani, mire nem lehetnek büszkék a szocialisták, de volt olyan politikus is, aki kevésbé tapsolt. A változásért jelmondatot viselő kongresszuson Schmuck Andor is feltűnt, és a havi 47 ezer forint is szóba került.
Vágólapra másolva!

Az udvaron társalgó Lamperth Mónikával, a svájcisapkában magyarázó Kiss Péterrel és a mosolygó Steiner Pállal találkozhatott először az a szocialista küldött, aki tíz órakor érkezett a zuglói SYMA csarnokba, az MSZP tisztújítására. Az újságírók nem a küldötteknek fenntartott Moszkva teremben regisztrálhattak, a sajtó munkatársait a csarnok másik végében lévő Oslo teremhez irányították a biztonsági őrök.

"Eljöttem megnézni, milyen egy MSZP-kongresszus mostanában" - mondta mosolyogva az [origo]-nak a kongresszusra tíz óra után érkező Schmuck Andor. Az MSZP-ből 2001-ben kizárt politikus elárulta, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt főtitkáraként hívták meg a rendezvényre, amelynek jelmondata az volt: "a változásért". Schmuck az [origo] kérdésére, hogy milyen érzés annak a pártnak a kongresszusán újra részt venni, amely kizárta, csak annyit válaszolt: "idővel az igazság győzedelmeskedik".

"Baloldalinak lenni erkölcsi kötelesség"

Az újságírók csak délután fél kettőkor mehettek be a kongresszus ülésére, amelyen ekkor a párt két szóvivője, Kormos Kata és Török Zsolt készített miniinterjúkat szocialista párttagokkal. Egy Adrienn nevű nő a pódiumon azt mondta, hogy habár bölcsődés a gyereke, már most azon gondolkodik, hogyan finanszírozza a gyerek felsőoktatását. Egy Balázs nevű fiatal szocialista arról beszélt, hogy megpróbált egy hónapon keresztül 47 ezer forintból megélni, de "így igazi életet nem lehet élni, mert olyan dolog is luxus volt, mint egy borotvahab, egy szappan vagy egy üdítőital". Török Zsolt a miniinterjúk után kijelentette: "baloldalinak lenni ma már nem ciki, hanem erkölcsi kötelesség".

Ezután színpadra lépett a két levezető elnök. Hosszan nevettek a küldöttek, amikor Lukács Zoltán MSZP-s frakcióvezető Schmitt Pál államfő plágiumügyén viccelődött. Társát például úgy mutatta be: "köszöntöm doktor Ujhelyi István nevében a kongresszust, ő igazi doktor. Amúgy én is doktornak készülök, mert majd megszerzem Schmitt úr doktoriját, beadom, de én már tudom, hogy idézőjeleket kell tenni". Később Lukács azzal indokolta, hogy szerinte az államfő a múlt embere, hogy a magyar nyelvben a két "t" a múlt idő jele, "Schmitt nevét pedig úgy írják".

A levezető elnökök konferálták fel Mesterházy Attilát, aki a küldöttek szombati döntése szerint újabb két évig irányíthatja a Magyar Szocialista Pártot. A 373 érvényes szavazatból 258-at (69 százalék) kapott, míg Szanyi Tibor parlamenti képviselőre 115-en szavaztak (31 százalék). Szanyi Tibor még a választás előtt nyilatkozott újságíróknak. A jelölt akkor azt mondta, ha nem őt választják elnöknek, nem lesz változás az MSZP-ben.

Forrás: MTI/Beliczay László
A küldöttek kétharmada újraválasztotta pártelnöknek Mesterházy Attilát

"Volt már beszéd, amelynek jobban tapsoltam"

Az újraválasztott elnök kongresszusi beszédének elején kevés tapsot kapott, ugyanis hosszan sorolta a nyolc évig kormányzó szocialisták hibáit. Hibának nevezte, hogy a Medgyessy-kormány túlígérte magát a 2002-es kampányban, és hibaként említette Szili Katalin államfői jelölését. A leghosszabban azonban a Gyurcsány-kormány hibáiról beszélt. (Gyurcsány Ferenc tavaly kilépett az MSZP-ből, új pártot vezet, a Demokratikus Koalíciót.)

Mesterházy beszélt a 2006-os kampányról: "választási és kormányprogram között nem lehet akkora különbség, mint 2006-ban volt" - fogalmazott a pártelnök, aki megemlítette, hogy mindig őszintén kell beszélni, "zárt körben is". Mesterházy ezután a 2006-os októberi eseményekről azt mondta, hogy szerinte felkészületlenül érték az országot az akkori tüntetések, "a szélsőjobboldal akciói", és "ez vezetett rendőri vezetők szakmai hibájához és egyes rendőrök jogsértéséhez". Mesterházy kijelentette, hogy "aki jogsértést követ el, büntetést érdemel, akkor is, ha fekete kapucniban, akkor is, ha egyenruhában van". A szocialista küldöttektől ez a kijelentése elég kis tapsot kapott.

Mesterházy emellett hibának nevezte Gyurcsány Ferenc nevének kimondása nélkül, hogy "nemegyszer kapkodás, rögtönzés jellemezte a kormányzást, nem készítettük elő a reformokat, nem készítettük fel erre az embereket". Az elnök nevek említése nélkül az elmúlt évek hibái között említette, hogy "a nyerészkedő politikusokat nem tudta kivetni magából a párt, amely tisztességes emberekből áll". Mesterházy szerint ezek a legfontosabb hibák, amelyek a 2010-es választási vereséghez vezettek, "ezeknek is köszönheti a jobboldal a kétharmadát".

Forrás: MTI/Beliczay László
Botka László tapsol Mesterházynak

"Egyszerűen most már muszáj volt Attilának kimondania, hogy abban a bizonyos nyolc évben hibát hibára halmoztunk, és sok mindenre nem lehetünk büszkék" - kommentálta az [origo]-nak egy MSZP-s parlamenti képviselő a beszédet. Szerinte ha Mesterházy Attila a mostani kongresszuson sem tisztázza a 2002 és 2010 között kormányzó szocialisták hibáit, "szemernyi esély sem marad a változásra, továbbra is mindent az MSZP-sek fejére olvas a sajtó és a Fidesz".

Az [origo] által megkérdezett szocialisták szerint Gyurcsány Ferenc távozása óta, egyértelműen "ez a hangulat uralkodik" az MSZP-ben, de eddig nem beszélt senki nyilvánosan a hibákról. Mesterházy Attila a beszédében a kritikák időzítéséről kijelentette: "mondhatják rám, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de legalább utólag okosnak kell lenni".

Egy, a korábbi években meghatározó szocialista politikus azt mondta az [origo]-nak: "volt már más kongresszusi beszéd, amelynek jobban tapsoltam". Hozzátette, nem lepte meg, hogy "Attila ilyen jellegű beszédet tartott". Úgy látja, ez beleillik az utóbbi hetek folyamatába, amelyet szerinte a régiek háttérbe szorítása jellemzett. "Úgy látszik, nemcsak a régi, tapasztalt politikusokat, hanem a szocialista kormányzást is zárójelbe akarja tenni" - mondta a politikus. Mesterházy Attila korábban az [origo]-nak elismerte, hogy valóban új politikusokat szeretne látni az MSZP vezetésében: "nem lehet kihalásos alapon irányítani egy pártot" - fogalmazott a pártelnök.

Felállt a csapat

Az MSZP-s küldöttek délután a szocialista források szerint "Mesterházy embereinek" tartott politikusokat szavazták meg a vezetői tisztségekre. Mesterházy egykori Mozaik klubos társa, Botka László lett a választmányi elnök. A klub fiatal szocialistákat tömörítő szervezet volt, amelynek például Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke és Hagyó Miklós, a hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel vádolt volt szocialista főpolgármester-helyettes is tagja volt.

A küldöttek Simon Gábort - az eddigi választmányi elnököt - választották elnökhelyettesnek, és Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető, illetve Gúr Nándor Borsod megyei elnök lett a két alelnök. Botka László a választás után azt mondta, bebizonyosodott, hogy "az MSZP túlélte a választási vereséget, és túlélte a Gyurcsány-platform kiválását". Hozzátette: "most felállt a csapat, amelynek feladata visszanyerni a bizalmat".