Éjféltől büntetik a tilosban dohányzókat

Vágólapra másolva!
Április elsejével lejár a dohányzási tilalomra vonatkozó türelmi idő, így akár ötvenezer forintra is büntethetik azokat, akik szórakozó- és vendéglátóhelyeken, megállókban és aluljárókban rágyújtanak. Az ÁNTSZ ellenőrzéseket ígért.
Vágólapra másolva!

Szombat éjfélkor lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzéseket ígért, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

A dohányzási tilalom betartását már a szabályozás életbe lépése, január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot egyelőre nem szabhattak ki, mert április elsejéig türelmi idő van. Holnaptól viszont magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A vendéglátósok trükkökkel készülnek

Nem lehet dohányzóhelyet kijelölni a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűntek a vasúti dohányzókocsik. Dohányzóhely csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezenkívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára, de biztosítani kell, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

Parkolóba állított bérelt lakókocsi, leponyvázott fűtött terasz, cigipromóció, lakáskocsma - ilyen ötleteket emlegettek azok a pesti vendéglátósok, akik a dohányzási tilalom türelmi idejének lejárta után is szeretnének a cigizők kedvében járni. A következő télig sok leleményes megoldás születik még, az egyik üzletvezető szerint Magyarország híres arról, hogy ötletes emberek lakják. Az erről szóló cikket itt olvashatja.