Áprilistól új szerkezetben működik a katasztrófavédelem

Vágólapra másolva!
Az átszervezés célja, hogy 10-15 percre csökkentsék a tűzjelzés és a beavatkozás megkezdése közötti jelenlegi, országosan 25 perces átlagot.
Vágólapra másolva!

A január elsejével hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény alapján április 1-jétől egységes rendszerben, új struktúrában látják el feladataikat az állami irányítás alá került tűzoltóságok. Az eddig részben önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak költségvetési, képzési, bevetésirányítási, ellátási és logisztikai szempontból is.

A január elsejével létrehozott 65 katasztrófavédelmi kirendeltség alatt ezentúl 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság látja el feladatát, alárendeltségükben 65 katasztrófavédelmi őrs és 46 katasztrófavédelmi iroda működik.

A tervezett 65 katasztrófavédelmi őrs 2014 végéig alakul meg, ebből 16 őrs már az idén áprilisban megkezdheti tevékenységét. Megszüntették azt a 16 tűzoltó-parancsnokságot, amelynek korábban nem volt vonulós egysége, csak hatósági feladatokat látott el. Az átalakítás fő célja az, hogy az állami tűzoltóság a meglévő kapacitások hatékonyabb kihasználásával erősítse meg az ország tűzvédelmét, és így csökkentsék a tűzjelzés és a beavatkozás megkezdése közötti jelenlegi, országosan 25 perces átlagot 10-15 percre.

A katasztrófavédelem státusainak száma mintegy 500-zal nő, így összesen 11 634 tiszt, tiszthelyettes, közalkalmazott és munkavállaló dolgozik majd a szervezetnél. Megszüntetik a 21 kormánytisztviselői állást, és csaknem ezer fővel csökkentik a közalkalmazottak létszámát.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a majd kétezer státusból ötszáz szűnt meg, de csak százöten maradtak állás nélkül. Ők is azért, mert nem fogadták el a felkínált beosztást, vagy nem tudtak nekik megfelelő beosztást adni. Az állástalanul maradtak közül 84 közalkalmazott, 21 pedig hivatásos tűzoltó.

Országosan a köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetbe beosztottak létszáma mintegy 102 ezer fő, ennek 98 százaléka, 100 ezer fő a köteles polgári védelmi szervezetbe beosztott ember.