Védi a rendőrség a Schmitt ellen tüntetők előállítását

Vágólapra másolva!
A Magyar Helsinki Bizottság szerint jogellenesen, a személyes szabadsághoz való jogot megsértve állította elő a rendőrség pénteken azokat, akik budapesti hidakon Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását követelték a plágiumügy miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya közölte, a parancsnoki kivizsgálások szerint jogszerű, szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés.
Vágólapra másolva!

A Magyar Helsinki Bizottság vasárnap ismertette álláspontját, amely szerint jogellenesen, a személyes szabadsághoz való jogot megsértve állította elő a rendőrség pénteken azokat, akik budapesti hidakon Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását követelték.

Pénteken a Lánchídon a Jobbik, a Szabadság hídon pedig az LMP aktivistái próbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék az államfő lemondását. A rendőrség tizenkilenc embert állított elő közlekedési szabálysértés és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Vasárnap - miután a rendelkezésre álló felvételek alapján sikerült őket azonosítani - további két ember ellen indított szabálysértési eljárást.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében jogellenesnek minősítette a "hídfoglalók" előállítását, "különösen, miután engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak, és elhagyták az úttestet". A jogvédő szervezet szerint semmi sem indokolta, hogy a rendőrök előállítsák a hidakat körülbelül egy percig élőlánccal lezáró, spontán demonstrációk résztvevőit.

"Bonyolult jogi kérdés, hogy a demonstrálók rendeltetésszerűen éltek-e gyülekezési jogukkal, függetlenül azonban a gyülekezés jogszerűségétől, a tüntetők előállítása bizonyosan indokolatlan volt" - írja a bizottság, emlékeztetve arra, hogy a rendőrségi törvény szerint ugyan előállítható az, akivel szemben a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható, de az előállítás ilyen esetben nem kötelező, csak lehetőség.

Nem volt kényszerítő körülmény

A közlemény felidézi a józsefvárosi polgármester, a fideszes Kocsis Máté irodáját elfoglaló, A Város Mindenkié nevű csoport aktivistáinak ügyében kiadott ombudsmani állásfoglalást, amely alapján a bizottság szerint világos, hogy miután a tüntetőket igazoltatták, és ellenük megtették a szabálysértési feljelentést, a rendőri fellépés elérte a célját, így semmilyen kényszerítő körülmény nem indokolta a demonstrálók előállítását.

Az esetleges szabálysértési felelősség megállapításához szükséges adatok a rendőrség rendelkezésére álltak, ráadásul az eljárás azonnali lefolytathatósága is erősen kérdéses, hiszen annak során abban a bonyolult jogi kérdésben kell állást foglalni, hogy jogszerűen gyülekeztek-e a hídfoglalók vagy sem - olvasható a közleményben.

A szabálysértésért mindenki önállóan felel

A BRFK vasárnap délutáni tájékoztatásában azt írta: általánosságban a rendőr egy szabálysértés észlelése esetén a helyszínen - a körülményektől függően - dönt a szabálysértést elkövetők előállításáról, ha a rendőrségi törvény alapján a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható.

A közlemény szerint a rendőrség nem vizsgálta, hogy az előállítottak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá eső rendezvényen vesznek-e részt, az elkövetett közlekedésrendészeti szabálysértésért mindenki, aki ellen eljárás indult, önállóan felel.

Orbánt és Tarlóst bírálja az ellenzék plágiumügyben

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor személyes felelőssége, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök lett, így a párt álláspontja szerint a jelenlegi helyzetet is neki kell megoldania. Molnár Csaba, a DK alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, írásbeli kérdést nyújtott be a kormányfőnek, amelyben egyebek mellett arra várja a választ, miért nem osztja meg véleményét a nyilvánossággal az ügyben, illetve miért nem vállalja a felelősséget.

A DK arra kéri Schmitt Pált, hogy erősíttesse meg mandátumát az Országgyűléssel, hogy kiderüljön, a kormánypártok valóban támogatják-e a tisztségben maradását. Egy ilyen szavazással kiderülhetne, hogy mi Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP véleménye, továbbá tiszta jogi helyzetet teremtene, mert minden felelősség a kétharmados többséget terhelné - mondta Molnár Csaba.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azzal reagált, hogy a DK "folyamatosan bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a 2006 óta hazugságot hazugságra halmozó volt miniszterelnökkel az élén semmibe veszi a demokratikus értékeket". Szijjártó megerősítette, a Fidesz tartja magát ahhoz, hogy "a köztársasági elnök személye sérthetetlen".

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy vonja vissza azt az állítását, amely szerint az országnak okozott igazi kárt a plágiumügy kirobbantója. Tarlós István pénteken az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: "Az, aki huszonvalahány év után vette a fáradtságot, és isten tudja meddig járt az után, hogy Schmitt Pálnak kárt okozzon, az jobb, ha arra is gondol, hogy az országnak több kárt okozott, mint Schmitt Pálnak".

Horváth Csaba közleményében azt írta, hogy az idézet alapján a főpolgármester szerint "az igazság eltakarása, a csalás elfedése, a csaló megmentése a büntetéstől hasznosabb az országnak, mint az igazság kiderítése, a csaló leleplezése és pellengérre állítása", ezt az értékrendet pedig minden tisztességes, erkölcsös embernek vissza kell utasítania".