Világháborús lőszerlerakatot találtak Enyingnél

Vágólapra másolva!
Vélhetően egy második világháborús lőszerlerakatot találtak szombaton Enying határában a tűzszerészek - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap. Több száz különböző típusú robbanótest - gyalogsági lőszer, tüzérségi lövedék és aknavető gránát - került felszínre.
Vágólapra másolva!

Szombaton még csak annyit lehetett tudni, hogy több, második világháborús bomba került elő Enying határában, egy szántóföldön. A HM vasárnapi közleménye szerint a tűzszerészek még pénteken kaptak bejelentést arról, hogy Enying határában, a Vásártér utcánál, az úttól mindössze húsz méterre tüzérségi gránátok kerültek elő. Tíz családot kellett ideiglenesen kiköltöztetni az otthonából.

A Magyar Honvédség tűzszerész járőrszolgálata szombaton a helyszínen megkezdte a feltárást. A feltárás során a tűzszerészek feltehetően egy lőszerlerakatra bukkantak. A terület mentesítése jelenleg is folyamatban van - közölte a minisztérium.

A robbanótestek egy részét a helyszínen megsemmisítették, a maradékot a központi gyűjtőhelyre szállítják. A mentesítő munka várhatóan még vasárnap befejeződik, de az is előfordulhat, hogy a tűzszerészek még hétfőn is dolgoznak majd a területen - olvasható a tárca közleményében.

Feltehetően második világháborús aknát fordított ki egy munkagép közműépítés során Székesfehérváron vasárnap délután, a környéken ideiglenesen huszonegy lakást kellett kiüríteni - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Az öreghegyi városrészen, a Körösmezei utcában találtak közműépítés során egy 50 kilós robbanótestet, a helyszínt százméteres körzetben kiürítették.