Egymilliós bírságot hoztak össze a dohányzástilalom megszegői

Vágólapra másolva!
A türelmi idő lejártával már az első nap ellenőrzései nyomán több mint egymillió forint bírságot szabhatnak ki a hatóságok a szigorúbb dohányzási szabályok megszegése miatt - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A szabálytalanságok felét szórakozóhelyeken, illetve vendéglátó-ipari egységeknél tapasztalták. Második helyen a közterületi tilalom megsértése áll, ez az összes eset harmadát tette ki. Többnyire magánszemélyeket büntettek meg, de sok esetben intézményvezetőkre is szabtak ki bírságot - mondta Szabó Enikő.

Ahhoz képest, hogy a türelmi időszak lejártát követő első nap vasárnapra esett, kiemelten sok, összesen 1150 helyen vizsgálták a közegészségügyi felügyelők a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításainak betartását. Negyvenkét helyen találtak kifogásolnivalót, ezek miatt összességében várhatóan 1,2 millió forint értékben szabnak majd ki bírságot - közölte a helyettes tiszti főorvos.

A január elsejével életbe lépett új szabályozásra való átállás elősegítése érdekében az első három hónapban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) eltekintett a bírság kiszabásától, de ez idő alatt is végeztek ellenőrzéseket. A három hónap több mint 18 ezer ellenőrzése során összesen 954 helyen találtak kifogásolnivalót.

Szabó Enikő szerint összességében a mutatók javultak, hiszen a türelmi időszakban az ellenőrzések során a kifogásolt esetek aránya 5,3 százalék volt, míg vasárnap csak 3,6 százalék - tette hozzá.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A szabályszegést magánszemélyek esetében ötvenezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.