Schmitt üzenete szakította félbe a fideszes frakcióülést

Orbán Viktor és Schmitt Pál
Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint a tervezettnél előbb ért véget a Fidesz hétfői frakcióülése, miután Orbán Viktor üzenetet kapott Schmitt Páltól. A képviselők most először találkoztak az után, hogy Schmitt bejelentette, nem mond le posztjáról. A frakcióülésen Orbán állítólag azt mondta, nem akar kompromisszumos államfőt, ha Schmitt mégis távozik.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel kilenc órára hirdették meg a Fidesz rendkívüli frakcióülését a képviselői irodaházba. Az ülésen, amelyre Lázár János frakcióvezető hívta a képviselőket, nem sokkal fél tíz előtt érkezett meg Orbán Viktor, aki röviden nyilatkozott is az újságíróknak. Orbán azonban tíz óra öt perckor távozott a teremből - jelentették tudósítóink.

Az [origo] információi szerint a miniszterelnök azok után távozott az ülésről, hogy egy üzenetet kapott, miszerint Schmitt Pál köztársasági elnök várja. Az információt két, a frakcióülésen részt vevő forrás is megerősítette. Orbán távozása után az ülés félbeszakadt, tudósítóink szerint a képviselők többsége elhagyta a termet, de senki sem akart nyilatkozni arról, hogy mi történt. Lázár János frakcióvezető az ülés előtt délelőtt 11 órára hirdetett sajtótájékoztatót, de tíz perccel a kezdés előtt bejelentették, hogy a tájékoztató elmarad, és későbbi időpontban fogják megtartani.

Vita volt Schmitt Pálról

Úgy tudjuk, hogy a szünetig kisebb vita alakult ki arról, hogy le kell-e mondania Schmitt Pál köztársasági elnöknek. Az [origo] névtelenséget kérő forrásai szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy mindenki vegye tudomásul: ha Schmitt Pál lemond, akkor csakis tőle "jobbra álló elnököt" jelöl majd, szóba sem jöhet független elnök, nehogy az új államfő segítségével elkezdjék felpuhítani az alkotmányt.

A képviselők egy része egyetértett a frakcióülésen a miniszterelnök álláspontjával, hogy ha már a Fidesz jelölte és megválasztotta Schmittet, akkor becsületbeli ügy kiállni mellette addig, amíg ő államfő akar maradni.

A frakcióülésen Iván László vette védelmébe Schmitt Pált, Varga István jogász viszont úgy érvelt, hogy morálisan tarthatatlan a helyzet, és az államfőnek le kell mondania. Az [origo] által megkérdezett frakciótagok egyelőre teljesen megjósolhatatlannak nevezték, hogy a nap végére milyen fordulatot vesz az ügy. A képviselők szerint Schmitt Pál eredetileg ma fel akart szólalni napirend előtt az Országgyűlésben, ezért a képviselők arra számítottak, hogy ott is saját védelmében fog beszélni. A frakcióülés közben érkezett üzenetéből viszont többen azt a következtetést vonták le, hogy a köztársasági elnök meggondolta magát, és mégis távozni kíván.

Büntetnék Tulassay Tivadart

A frakcióülésen több forrásunk szerint felvetődött az is, hogy azt javasolják Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy ne fogadja el Tulassay Tivadar lemondását. Információink szerint a képviselők haragszanak Semmelweis Egyetem rektorára, mert úgy vélik, lemondásával rájuk akarja hárítani a felelősséget.

Információink szerint Orbán Viktor a frakcióülésen azt is, megkérdezte a képviselőktől, hogy ugye mindenki tisztában van azzal, hogy ez az ügy nem Schmitt Pálnak, hanem neki szól, őt próbálják gyengíteni a köztársasági elnökön keresztül, és ezt is fontolóra kell venni, amikor a sorsáról határoznak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályán nem cáfolták, de nem is erősítették meg az [origo] információját, csak annyit mondtak, semmilyen tájékoztatást nem tudnak adni, ha lesz valami közlendőjük, közleményt adnak ki róla. A Fidesz frakcióirodája azt közölte, utánajárnak, valóban a tervezettnél előbb ért-e véget a frakcióülés.

A kormánypárti képviselők most először találkoztak az után, hogy Schmitt egy péntek esti tévéinterjúban bejelentette, annak ellenére sem távozik posztjáról, hogy bebizonyosodott, plagizálta doktori dolgozatát, ami miatt a Semmelweis Egyetem elvette tőle doktori címét. A kormány képviselői péntek óta azt hangoztatják, hogy Schmitt sérthetetlen, és neki kell eldöntenie, lemond-e. Orbán ugyanezt ismételte meg a frakcióülés előtt is.

Az ügyről és Schmitt Pálról szóló összes cikkünk megtalálható ezen az oldalon.