Gyors választ ígér Magyarországnak az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság "a lehető leggyorsabban, ugyanakkor a szükséges alapossággal" tanulmányozza a magyar kormány válaszait a folyamatban lévő nyitott kérdésekkel kapcsolatban" - közölte hétfőn Pia Ahrenkilde-Hansen szóvivő.
Vágólapra másolva!

A magyar hatóságok múlt pénteken küldték el válaszaikat a brüsszeli testületnek egyfelől a két uniós kötelezettségszegési eljárás - a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége - ügyében, másfelől azokra a tisztázó információkat kérő uniós levelekre, amelyek az igazságszolgáltatás, valamint a jegybank függetlenségére vonatkoztak.

A két kötelezettségszegési eljárás a második szakaszban van, amikor az Európai Bizottság már nem csupán hivatalos értesítést küldött Magyarországnak az eljárás megindításáról - az január 17-én történt meg -, hanem úgynevezett indoklással ellátott véleménnyel is alátámasztotta. Az említett témákban az Európai Bizottság - az ügyek sürgető voltára hivatkozva - március 7-én egy hónapot adott Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal. A magyar hatóságok tehát bő egy héttel a határidő letelte előtt elküldték el válaszukat.

Ahrenkilde-Hansen közelebbit nem tudott arról mondani, hogy mikorra készülhet el Brüsszel a magyar válaszok elemzésével. Reményének adott viszont hangot, hogy a magyar válaszok nyomán olyan helyzet áll majd elő, amelyben megkezdődhetnek Magyarországgal a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások.

Az uniós testület sajtótájékoztatóján a legfrissebb magyar költségvetési statisztikai adatokkal kapcsolatban Olli Rehn gazdasági és pénzügyi európai bizottsági alelnök szóvivője, Amadeu Altafaj-Tardio közölte: Brüsszel május 11-én teszi közzé az uniós országok gazdaságának és pénzügyeinek alakulására vonatkozó tavaszi előrejelzését. Az Európai Bizottság "lesz a legboldogabb", ha pozitív fejleményeket konstatálhat - mondta a szóvivő, leszögezve: az uniós végrehajtó testület egyetlen tagország "megbüntetésére" sem törekszik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a költségvetési hiány leszorítását "fenntartható módon" kell megvalósítani, amire az egyszeri intézkedések nem alkalmasak.