Kétszázan tüntettek a Schmitt miatt lemondott rektor mellett

Vágólapra másolva!
Körülbelül 200 ember vett részt azon a szimpátiatüntetésen, amelyen Tulassay Tivadar, a SE vasárnap lemondott rektora mellett szerveztek. Az egyetem dolgozói, oktatói és hallgatói tapssal köszöntötték a rektort, aki maga is beszédet mondott.
Vágólapra másolva!

Szimpátiatüntetést tartottak Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem (SE) leköszönő rektora mellett az oktatási intézmény belső kertjében hétfő délután Budapesten. Az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói azért szervezték a támogató demonstrációt, mert úgy vélik, a politika behatolt az egyetem falai közé, és így a rektor, akinek a mandátuma június 30-án járna le, nem tudta méltón befejezni munkáját - mondta Lódi Csaba egyetemi dolgozó, a megmozdulás szónoka.

Az alig félórás rendezvényen megjelent Tulassay Tivadar, és beszédében köszönetét fejezte ki kollégáinak és tanítványainak, hogy "ebben a helyzetben erőt adnak" neki. Azt mondta, az egyetem már az 1800-as években is az etikáról és az értékek továbbadásáról szólt, és ezután is erről szól majd. A rektort a rendezvény elején és végén hosszas tapssal köszöntötte a megmozdulás körülbelül kétszáz résztvevője.

A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy transzparenseket ne vigyenek be az egyetem területére, ezzel a rendezvény pártpolitika-mentességét akarták jelezni. A szimpátiatüntetés végén Tulassay Tivadar az egyetem épületébe ment, elhárítva az újságírók kérdéseit.

A rektor vasárnap jelentette be lemondását, amelyet azzal indokolt, hogy Schmitt Pál doktori fokozatának visszavonása után érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Az egyetem nyugalma érdekében döntött úgy, hogy átadja a rektori székét a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, senki nem vonta meg a bizalmat az egyetemi vezetőtől, hiszen amúgy is távozott volna hivatalából. "A rektor úrnak három hónap múlva lejár a mandátuma. Ezt (...) végig kell dolgoznia, nem futamodhat meg sem ebben az ügyben, sem az előtte álló három hónapi munka elől."

Schmitt hat fordulatos nap után mondott le. A múlt kedden készült el a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának a jelentése, amely Schmitt Pál kisdoktori dolgozatát vizsgálta. A jelentés megerősítette azokat az - elsőként a Hvg.hu által közölt - állításokat, amelyek szerint az 1992-ben leadott dolgozat túlnyomó része forrásmegjelölés nélküli másolat.

A jelentés ugyan Schmittet nem marasztalta el, de a Semmelweis Egyetem vezető testülete, a szenátus csütörtökön megvonta az államfőtől a doktori címet. Az egyetem rektora a döntést azzal indokolta, hogy a kisdoktori értekezés - mivel nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul - nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak. Schmitt a jelentés bemutatása után közölte: nem mond le, és úgy érzi, igazat adott neki a vizsgálóbizottság.

A jelentést a Semmelweis Egyetem rektora először elküldte a nemzeti erőforrás miniszternek, Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva olvasatlanul visszaküldte. Ezután foglalt állást az egyetem doktori tanácsa, majd döntött az intézmény szenátusa az államfő doktori címének visszavonásáról. Az ügyről szóló cikkeinket itt megtalálja.