Hétfő délutánig gyűjthet még aláírást az LMP

Vágólapra másolva!
Hétfő délután négy óráig van még ideje aláírást gyűjteni népszavazási kezdeményezéséhez az LMP-nek. Az ellenzéki pártnak 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie, hogy a parlament kötelezően elrendelje a népszavazást a felvetett témákban. A legutóbbi adat szerint 150 ezernél tartottak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután négy óráig adhatja le a népszavazási kezdeményezését támogató aláírásokat az Országos Választási Irodának (OVI) az LMP. Az Országos Választási Bizottság (OVB) várhatóan még aznap, vagy kedden elrendelheti az aláírások hitelességének ellenőrzését.

Vasárnap este még nem lehetett tudni, hogy a pártnak sikerült-e összegyűjtenie a népszavazás kötelező kiírásához szükséges 200 ezer érvényes aláírást. A legutóbbi jelzések szerint az aláírások száma meghaladta a 150 ezret. A párt a honlapján aláírásgyűjtési véghajrát hirdetett; az aláírások gyűjtésére hétfőn 16 óráig - a leadás előtti percekig - van lehetősége.

Ha sikerül összegyűjteniük a 200 ezer érvényes aláírást (mind a négy kérdésben), akkor az Országgyűlésnek kötelező kiírnia a négy népszavazást. Amennyiben 100 ezernél több, de 200 ezernél kevesebb érvényes aláírást gyűjtenek, az Országgyűlés szabadon dönthet arról, kiírja-e a népszavazást.

Az LMP által hétfőn leadott aláírásokat az OVI munkatársai veszik át, majd az OVB dönt azok hitelesítésének elrendeléséről. A testület jogerős döntése után erre 45 nap áll rendelkezésre. A hitelesítést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala végzi egy 5 százalékos mintavétel alapján.

A hitelesítés eredményéről, arról, hogy a hivatal hány aláírást talált érvényesnek, az OVB számára jelentést készítenek. (A jelentésben a mintavétel alapján azt állapítják meg, mennyi lehet a legkevesebb, illetve a legtöbb érvényes aláírásszám.) Az OVB ezt követően az Országgyűlést tájékoztatja a népszavazási kezdeményezésről, annak eredményéről, ez után a parlament feladata az ügyben dönteni.

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.