Bepanaszolta az Echo TV-t egy osztrák EP-képviselő

Vágólapra másolva!
Panaszt tett az Echo TV ellen hétfőn a Médiatanácsnál Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek európai parlamenti képviselője - közölte az MTI bécsi irodájához is eljuttatott közleményében a politikus szóvivője. Azt kifogásolja, hogy Bayer Zsolt egy műsorban agyament, ótvar, hazug idiótának nevezte.
Vágólapra másolva!

A képviselő az Echo TV február 10-i, Korrektúra című műsorában elhangzott "goromba sértések és nem tényszerű szemrehányások" miatt fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsához - olvasható a közleményben. Lunacek hatósági felügyeleti eljárás lefolytatására irányuló kérelmet nyújtott be.

A politikus álláspontja szerint - és ennek megállapítására kérte a Médiatanácsot - a műsorban elhangzott kijelentések nem tartották tiszteletben az emberi méltóságot, és ezzel megsértették a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt.

A beadvány szerint a képviselőnek az EP alapjogi bizottsága február 9-i meghallgatásán elhangzott "hozzászólásai közül egyetlen (...) állításra reagálva, ám azt összefüggéseiből és a meghallgatáson kifejtett álláspontjának egészéből kiragadva több minősítő kijelentés hangzott el", melyek mindegyike "sértő volt, és nem a megszólalást, hanem személyében a kérelmezőt minősítették".

A kérelemben idézett, kifogásolt szövegrészlet szerint Bayer Zsolt az adásban "agyament, ótvar, hazug idiótának" nevezte Ulrike Lunaceket. A közmeghallgatás témája az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamata, valamint az új magyar alaptörvény demokratikussága volt, de Bayer reakciója elsősorban annak szólt, amit a képviselő a műsorvezető által kezdeményezett kormánypárti demonstrációról, a Békemenetről mondott.

Nem kértek bocsánatot

Lunacek azt is írta, hogy korábban az Echo TV-t nyilvános bocsánatkérésre és a meghallgatáson elhangzott megszólalásai "korrekt, tényszerű és kiegyensúlyozott bemutatására" hívta fel, és azért döntött a hivatalos panasz benyújtása mellett, mert a csatorna válaszában "nem ismerte el a közlés jogellenességét, illetve annak tartalma miatt sajnálkozást, bocsánatkérést nem fogalmazott meg".

A képviselő egyúttal visszautasította az Echo TV meghívását egy élő televíziós vitára Bayer Zsolttal. "A társadalmi érintkezési normák ilyen súlyos figyelmen kívül hagyásáról általában, és közelebbről személyes emberi méltóságom megsértéséről nincs mit vitatkozni" - áll a közleményben.

Az Echo TV szerint kiegyensúlyozott volt

Az Echo Televízió Ulrike Lunacek levelére írt február 16-i válaszában közölte: Lunacek megalapozatlanul minősíti a műsort kiegyensúlyozatlannak. Az Echo TV szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak eleget tett, a sérelmezett adásban szöveghűen tájékoztatta nézőit Lunacek "sajnos valótlan, és a Békemenet mintegy négyszázezer résztvevőjét súlyosan sértő, a demokratikus meggyőződésüket alaptanul kétségbe vonó kijelentéséről", amelyben egyebek mellett azt mondta, "ez Békemenet volt, és itt antiszemita és EU-ellenes jelszavak voltak".

Bayer Zsolt a február 18-i Korrektúra című adásban közölte: a "csúnya jelzőkért" megköveti Lunacek képviselőnőt, fenntartva azon véleményét és állítását, hogy a január 21-i Békemenet résztvevőit bármilyen módon kapcsolatba hozni az antiszemitizmussal, "megengedhetetlen és aljas hazugság" volt.

Ulrike Lunacek korábban is többször foglalkozott Magyarországgal. Tavaly augusztusban az államadósság növekedésének okait firtató bizottság felállása miatt Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökhöz hasonlította Orbán Viktor miniszterelnököt, és egyike volt azoknak az EP-képviselőknek, akik kiakadtak az Európa Tanács székházában a magyar uniós elnökség idején kiállított Nagy-Magyarország-mintás szőnyegen.