Felfüggesztett börtönt kaptak a fokhagymával csaló pénzügyőrök

Vágólapra másolva!
Kínából származó fokhagymaszállítmányok hamisított papírokkal történő vámmentesítése miatt ítéltek el két kecskeméti pénzügyőrt, akik bár tagadták bűnösségüket, nem fellebbeztek.
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Törvényszék egyaránt egy év hat hónap, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés bűntette miatt azt a két egykori pénzügyőrt, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egy ismeretlen elkövető vámtartozás megfizetése nélkül forgalomba hozhasson Kínából származó fokhagymaszállítmányokat Magyarországon.

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője közölte a március 29-én kihirdetett elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik, valamint az ügyész sem nyújtott be fellebbezést, ezért az jogerőre emelkedett. A Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal már korábban elbocsátotta a két vámost, és feljelentést tett az ügyben, a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség pedig Szalai Ferenc Mihály és Makra Sándor ellen vádat emelt.

A tavaly októberben indult per vádirata szerint egy holland cég 2009 januárjában Kínából származó fokhagymaszállítmányokat indított magyarországi átrakodással Románián keresztül Moldáviába. A pénzügyőrök összesen négy kamion, összesen 88 tonna fokhagyma vámmentesítését végezte el hamisított papírokkal. A vádhatóság álláspontja szerint a pénzügyőrök nem tartották be az Európai Bizottság előírásait, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az ismeretlen elkövető jogszerű vámtartozás megfizetése nélkül szabadforgalomba hozhassa a fokhagymaszállítmányokat az EU területén. A vádlottak ezzel hozzájárultak ahhoz is, hogy az ismeretlen forgalomba hozó vámbiztosíték és vámfizetés nélkül értékesíthette a szállítmányt. A megállapított vámtartozás szállítmányonként meghaladta a tízmillió forintot az áfával együtt. Két vádlott tagadta bűnösségét, ennek ellenére nem nyújtottak be fellebbezést az elsőfokú ítélet ellen.

A vádlott nem várta meg azt, hogy a román vámhivatal elektronikus üzenetben tájékoztassa a magyar vámhivatalt az Európai Unió területéről történő kiléptetésről. Az árutovábbítási okmány szerint a fokhagymának 2009. január 27-ig meg kellett volna érkeznie a romániai Albita Vámhivatalhoz. A Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal kérésére a román vámigazgatás azt a választ adta, hogy a szállítmányok nem érkeztek meg hozzájuk, valamint a másolatban ott maradt okmányokon szereplő aláírások és bélyegzőlenyomatok hamisak.