Plágiumvád miatt lemond az SE rektorának testvére

Vágólapra másolva!
Lemondott tisztségéről a Semmelweis Egyetem Habilitációs Bizottságának elnöke, Tulassay Zsolt egyetemi tanár. Az egyetem vasárnap lemondott rektorának testvére közleményben tudatta döntését, amely egy két éve szövegegyezés miatt visszavont tudományos cikkével függ össze.
Vágólapra másolva!

Egy évekkel ezelőtt visszavont tudományos cikke miatt lemondott tisztségéről a Semmelweis Egyetem Habilitációs Bizottságának elnöke, Tulassay Zsolt egyetemi tanár. Erről ő maga adott ki közleményt. Mint írta, az egyetem körül kialakult vita és érzékeny helyzet - amivel Schmitt Pál hétfőn lemondott államfő doktori címének múlt heti visszavonására utalt - miatt úgy tartja helyesnek, hogy megválik bizottsági elnöki tisztjétől.

A belgyógyász, egyetemi tanár - a Semmelweis Egyetem vasárnap lemondott rektorának testvére - szerint pár éve egy - a közleményében meg nem nevezett - lap felkérésére készített kollégájával egy írást, amelyben egy orvosi téma szakirodalmát foglalták össze. A cikket azonban utóbb visszavonta az érintett lap kiadója, miután annak "néhány általános megállapítást tartalmazó mondata - és nem új eredményeket bemutató szövegrésze - azonos Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával".

Tulassay szerint forrásukat az irodalomjegyzékben feltüntették, és a szövegben is idézték, az idézetek jellegéről pedig hosszas levelezést folytattak a közleményben meg nem nevezett szerkesztőséggel, amely ennek nyomán visszavonta a cikket. Saját álláspontjuk közlését hiába kérték - írta Tulassay Zsolt hétfőn késő este kiadott közleményében.

A közleménnyel - bár nem szerepel benne - Tulassay Zsolt feltehetően arra a keddi Magyar Hírlap-cikkre válaszolt, amely arról ad hírt, hogy 2010-ben a Best Practice & Research Clinical Gastroenterology című tudományos folyóirat főszerkesztője visszavonta Herszényi Lászlóval közösen írt munkáját. A Magyar Hírlap egy, a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva azt írja, a cikk "jelentős átfedést tartalmaz" egy másik szerző 2008-ban megjelent publikációjával.

Tulassay Zsolt tagja a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának, de azt nem tudni, hogy jelen volt-e a tanács március 29-ei ülésén, amikor a testület azt indítványozta az egyetem szenátusának, hogy plágium miatt vonják vissza Schmitt Pál kisdoktori címét - írja a Magyar Hírlap.