Szerdán eldőlhetnek a Magyarország elleni uniós eljárások

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök-helyettes szerint jó válaszokat adtak az Európai Bizottság aggályaira, ezért óvatosan optimista a kötelezettségszegési eljárások ügyében. Navracsics szerint az igazságszolgáltatási reformról szóló jogszabályokon változtattak a legtöbbet, a bírák nyugdíjazását azonban nem módosították.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes "óvatosan optimistának" nevezte magát a Magyarország ellen január 17-én megindított gyorsított kötelezettségszegési eljárások ügyében, mivel szerinte az ország jó válaszokat adott az Európai Bizottság indoklással alátámasztott aggályaira. Az igazságügyi és közigazgatási miniszter kedden az InfoRádió Aréna című műsorában arról számolt be, hogy nem hivatalosan azt a tájékoztatást kapták Brüsszelből, hogy a szerdai biztosi testületi ülésen talán már el is dőlhetnek ezek az ügyek.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a jogszabályok eredeti szövegéhez képest talán az igazságszolgáltatási reformról szólón változtattak leginkább. A Velencei Bizottság észrevételeit figyelembe vevő módosításokat jelenleg tárgyalja az Országgyűlés - emlékeztetett a politikus, megjegyezve, egyelőre nem tudják, a testület mit szól ahhoz a javaslathoz, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyeznék az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét.

Marad a bírák nyugdíjazása

Hozzátette: az Európa Tanács főtitkárának javaslatára merült fel az OBH elnökének újraválasztási tilalma, amivel később a kormányfő és a kabinet is egyetértett, így ez képviselői módosító indítványként kerülhet be a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvénymódosító előterjesztésbe.

Kiemelte viszont, hogy a "bírák nyugdíjazásának átmeneti idejével kapcsolatban nincs módosítás", a bizottságnak ugyanis ezúttal is jelezték, hogy a bírák nyugdíjazásának kérdését továbbra is a nyugdíjreform és nem az igazságügyi reform részének tekintik, és a jövőben a közszféra más foglalkoztatottjaira - a kormánytisztviselőkre, a rendőrökre és a katonákra - is hasonló szabályozást terjesztenek ki.

Az adatvédelmi ombudsmanról még vita van

Navracsics Tibor azt valószínűsíti, hogy az adatvédelmi hatóság ügyében indított kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséhez elegendő lesz az a hétfőn elfogadott törvénymódosítás, amely erősíti a hatóság elnökének függetlenségét. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az adatvédelmi ombudsman, illetve az adatvédelmi hatóság vezetőjének személye körül még vita van. "Mi válaszunkban ismét előadtuk az érveinket, bízom benne, hogy meg tudtuk győzni a bizottságot" - fogalmazott.

Simor fizetése még téma

A jegybanki függetlenségről szóló uniós aggályokról azt mondta, ha jól emlékszik, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének esküjéről már nincs vita, csak Simor András fizetése körül tárgyalnak még. Mint mondta, a kormány válaszában további példákat hozott arra, hogy nem volt diszkriminatív a jegybankelnök havi kétmillió forintos fizetési plafonjának megállapítása, mert az a közszférában másokra is vonatkozott.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, az Európai Bizottság levelében nem kifogásolta, de más úton jelezte, hogy a magyar törvények továbbra is lehetővé teszik az új alelnök megválasztását, holott ők azt szeretnék, ha erre csak Simor András hivatali idejének lejárta után lenne lehetőség.

Navracsics Tibor megjegyezte, hogy a Velencei Bizottság további sarkalatos törvényeket is vizsgál, így az ügyészségről, a választójogról és a nemzetiségekről szóló jogszabályokat is. Mint mondta, a választójogi törvény "politikailag érzékeny" kérdés, ezért "van esély arra, hogy a Velencei Bizottság valamilyen kifogásokat meg tud fogalmazni". Hozzátette azonban, hogy például a választókerületek kijelölésénél figyelembe vették a bizottság korábbi ajánlásait.