Orbán: Van élet a kétharmad után

Vágólapra másolva!
Van élet a mostani kétharmados többség után is, a sarkalatos törvények pedig rákényszerítik majd a politikai pártokat az együttműködésre - mondta a Kúria keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán kijelentette, nem akartak kiszúrni a bírákkal, amikor átalakították nyugdíjazásuk szabályait.
Vágólapra másolva!

A kormány elkötelezett abban, hogy "a Kúria a régi fényében ragyoghasson", ezért készen áll megtalálni annak módját, hogy a Kúria minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa - közölte a miniszterelnök kedden, a Kúria (korábban Legfelsőbb Bíróság) másfél évszázaddal ezelőtti visszaállítása alkalmából tartott teljes ülésen.

Orbán szerint ha a Kúria visszaköltözik régi épületébe, a Kossuth Lajos téri Igazságügyi Palotába - ahol jelenleg a Néprajzi Múzeum működik -, helyreállhat a Kossuth téren az az "alkotmányos háromszög", amelyet a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom alkot.

Orbán Viktor beszélt a bírák nyugdíjazásának új szabályairól is. Azt mondta, tisztában vannak a sérelmekkel, de a parlament ezt a lépést nem az igazságszolgáltatás, hanem az új általános nyugdíjrendszer részének tekinti, és minden érintett bíró esetében méltányos elbánásra törekednek, munkájukra pedig tisztelettel tekintenek.

A kormányfő az MTI szerint azt mondta, "a mostani kétharmad után is van élet", és szerinte a kétharmados szabályok fenntartása egy folyamatos konszenzuskényszert épít a rendszerbe, amelynek a jövőben az igazságszolgáltatás az előnyét fogja érezni.

A miniszterelnök beszélt arról, hogy Európa válsága miatt a jövőben nem lehet majd úgy élni, ahogyan eddig. Új európai rend fog kialakulni, amelyben új erőcentrumok jelennek meg, egyes államok felemelkednek, mások hátrébb sorolódnak - mondta. Magyarországról kijelentette: a 2010-ben kétharmados többséggel megválasztott Országgyűlés vállalta a megújulás felelősségét, az eszközöket "jól, rosszul használjuk", erről mindenkinek meglehet a maga véleménye.

Az igazságszolgáltatás átalakításának határozott és megalapozott értékeléshez hosszabb időre lesz szükség Orbán Viktor szerint. A mostani változtatásokhoz új pénzügyi lehetőségeket is kötöttek, hogy "a sok esetben valóban méltatlan körülmények közül az igazságszolgáltatást ki tudjuk szabadítani" - mondta. Az igazságszolgáltatási reform, a hamarosan elfogadandó új polgári és büntető törvénykönyv, valamint az új közigazgatási rendszer elismerésre méltó munka - mondta Orbán. Beszédét azzal zárta, bár az igazságszolgáltatás alapvetően demokráciakérdés, de van egy másik fontos nézőpont is, mégpedig az, hogy a jogát kereső polgár bízhat-e abban, hogy az igazságszolgáltatás pártatlanul, igazságosan és gyorsan ítélkezik az ügyében. "Az igazság csak azt védi meg, aki elég erős ahhoz, hogy megvédje az igazságot" - fogalmazott a kormányfő.