Tíz év a szocpolcsalások elsőrendű vádlottjának

Vágólapra másolva!
A taktaközi szocpolcsalások összesen 202 vádlottjának többségét bűnösnek találta az első fokon eljáró miskolci bíróság. Az elsőrendű vádlott, a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője tíz évet kapott.
Vágólapra másolva!

Tíz év börtönbüntetésre ítélte a taktaközi szocpolcsalásként elhíresült büntetőügy elsőrendű vádlottját kedden első fokon a Miskolci Törvényszék. Az ügynek kétszáznál is több vádlottja van, többségüket a Horváth Mária vezette bírói tanács bűnösnek találta.
Cs. Béla elsőrendű vádlottat - a szerencsi építési hatóság volt vezetőjét - összesen 73 ügyben találta bűnösnek a bíróság. Az összesen 202 vádlottat felvonultató büntetőügyben az elsőrendű vádlottat a bíróság - a tíz év börtönbüntetés kiszabása mellett - tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és a férfi kétmillió forintos pénzbüntetést is kapott. A másodrendű vádlottat 2 év, a harmadrendű vádlottat 9 év börtönre ítélték.

A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött elsőfokú eljárásban a vádlottak között voltak pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalkozók is. Az úgynevezett felhajtók annak idején nagycsaládosokat kerestek meg, hogy az azok lakáshoz jutását segítő állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak annak érdekében, hogy a bank elfogadja a kérelmeket. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege 450 millió forintra tehető.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón összesen 43, kettő-négy lakásos társasházat építettek fel, és bár azok később lakhatatlannak bizonyultak, az építési hatóság kiadta a lakások használatbavételi engedélyét. A törvényszék a hivatalukkal visszaélőkre általában letöltendő, az építtetőkre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, az érintettek nagy részét viszont felmentette a vádak alól.