Mégsem döntöttek a Magyarország elleni eljárásokról

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság még nem döntött a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások további sorsáról, mert jelenleg is tanulmányozza a magyar kormánynak a bizottsági kifogásokra adott válaszait - válaszolta Olli Rehn pénzügyi biztos sajtóirodája az [origo] kérdésére.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden azt nyilatkozta az Info Rádióban, hogy nem hivatalosan azt a tájékoztatást kapta Brüsszelből, a biztosok szerdai ülésén "talán már el is dőlhetnek ezek az ügyek".

Szerdán az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján nem esett szó a magyar ügyekről, ezután kérdeztük meg, hogy mikor várhatók a döntések. A pénzügyi biztos sajtóirodáján azonban nem mondtak időpontot, a válaszban csak annyi szerepel, hogy "amint a jogi elemzés elkészül".

Az Európai Bizottság január közepén indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az MNB függetlenségét is érintő új jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítása és a bírói munka felső korhatárának csökkentése miatt. Március elején kiderült, hogy a kormány válaszainak megismerése után az utóbbi két esetben folytatja az eljárást, az MNB ügyében további válaszokat vár - egyúttal információt kért az igazságszolgáltatási rendszer átalakításáról is. Akkor az EB egy hónapot adott az újabb válaszadásra, ezt a kormány bő egy héttel a határidő letelte előtt megtette.